≫ 

Stigla prinova! Populacija orlova krstaša u Banatu bogatija za tri mlada orla

Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak

  • 1
Orao krstas, Orlovi  par orlova krstaša  parenje Foto: Szilard Morvai/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Populacija orlova krstaša na severu Banata bogatija je za tri mlada orla, s obzirom da su sva tri para ove godine uspešno izvela potomstvo, saopštilo je

Orao krstaš u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste i svaka nova jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak, piše 021.rs.

Mere aktivne zaštite, poput četvoromesečnog čuvanja gnezda, sprovode se od 2017. godine sa ciljem da se populacija krstaša sačuva i uveća i za sada daju odlične rezultate.

Od ove godine zaposleni, članovi i volonteri Društva čitavu gnezdilišnu sezonu motrili su na tri gnezdeća para orlova krstaša.

- Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste kakva je orao krstaš. Bili smo na rubu nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova. Novi uspesi ohrabruju nas da nastavimo još snažnije da radimo na zaštiti ugroženih vrsta. Oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć je ako se udruže građani, institucije i privreda -  kaže Mirjana Rankov, koordinatorka PannonEagle LIFE projekta u Društvu.

Društvo dalje navodi da su ključne aktivnosti u periodu kada se orlovi krstaši ne gnezde biti postavljanje novih platformi pogodnih za gnežđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja. U Društvu napominju da svi mogu da pomognu zaštitu orlova krstaša savesnom primenom pesticida u poljoprivredi, prijavljivanjem slučajeva trovanja životinja, obnavljanjem i sprečavanjem uništavanja staništa. 

Video: Ko je ovde veći predator, ptica grabljivica ili zmija?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA