Da li "osuđenici na uslovnu kaznu" smeju da napuštaju zemlju?

Da su umesto uslovne osude dobili kaznu zatvora ne bi imali nikakvu slobodu

  • 14
pasos republike srbije srpski pasoš globus foto: pixabay.com

Brojnim ljudima koji su izvršili lakša krivična dela utvrđene su kazne zatvora, ali su im umesto njih izrečene uslovne osude. Da su "otišli" iza rešetaka ne bi imali nikakvu slobodu pa se neki pitaju, između ostalog, da li za vreme "uslovne" smeju da prelaze granicu.

- Uslovna osuda ne zabranjuje izlazak iz zemlje - objasnio je za Telegraf.rs advokat Radiša Roskić.

Kako navodi sagovornik, ne postoji potreba da osobe kojima je izrečena uslovna osuda ne mogu da napuštaju zemlju jer se među njima nalaze i ljudi koji su na taj način osuđeni jer su npr. izazvali saobraćajnu nesreću.

Svrha uslovne osude, prema Krivičnom zakonu, jeste da se prema osobi koja je učinila lakše krivično delo ne primeni kazna kad može da se očekuje da će upozorenje uz pretnju kaznom, dovoljno da utiče na nju da više ne vrši krivična dela.

Uslovna osuda

Onom ko učini krivično delo sud utvrđuje kaznu i istovremeno određuje da se ona neće izvršiti, ako osuđeni za vreme koje odredi sud, ne učini novo krivično delo.

To vreme ne može da bude kraće od jedne niti duže od pet godina.

Uslovna osuda se može izreći kad je učiniocu utvrđena kazna zatvora u trajanju manjem od dve godine.

Za krivična dela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od osam godina ili teža kazna ne može se izreći uslovna osuda.

Primeri uslovne osude poznati javnosti:

- Osnovni sud u Aranđelovcu u maju ove godine osudio je na tromesečnu kaznu zatvora, uslovno na godinu dana, vaspitačicu Lj.T. iz Predškolske ustanove "Naša radost" u Rači jer je nemarom dvoipogodišnjoj devojčici dala da popije asepsol umesto vode.

- Po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uhapšen je M. V. (64) jer je tokom februara 2020. godine nelegalno gradio metalnu montažnu halu u Ugrinovcima.

Zakon, suđenje, čekić, ilustracija Foto: Pixabay

M. V. je priznao izvršenje krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole i sa tužilaštvom zaključio sporazum na osnovu kojeg je uslovno osuđen uz novčanu kaznu, saopšteno je iz tužilaštva.

Izrečena mu je uslovna kazna od šest meseci zatvora, sa rokom provere od dve godine i novčana od 150.000 dinara, informacija je koja je objavljena u martu ove godine.

Carinski službenik I. G. osuđen je u junu ove godine u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu na uslovnu kaznu od godinu i po dana zatvora, sa rokom provere od četiri godine, jer u oktobru 2018. godine krijumčarima garderobe i slatkiša omogućio nesmetan prolaz preko graničnog prelaza Kelebija, bez prijavljivanja robe i carinjenja.

Video: Novu Godinu i Božić sam slavila u ljubavnim sobama srpskog zatvora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    30. septembar 2020 | 19:50

    Strasno, kako neki komentarisu. Po njima bi trebalo sve gradane ,koji naprave lakse prekrsaje, i gore vec navedena, odma streljati - ili dozivotna robija. Sva je sreca , sto oni mogu samo na ovakav nacin da pokazu svoju mrznju, svoje neljudske postupke prema gradanima ove zemlje. Ja nevidim cemu je ova tema, zanimljiva, i primeri koji su dati ne sluze za pohvalu, vec samo za eksponiranje ovih gradjana. Sudstvo je to sto resava., a misljenja su misljenja.

  • Crnogorac

    30. septembar 2020 | 19:54

    Svaki ozb krimos ima par laznih pasosa

  • Kkk

    30. septembar 2020 | 19:24

    AKO IZADJE IZ ZEMLJE, TA USLOVNA KAZNA VISE NEMA EFEKTA!!! ON MOZE DA OSTANE IZVAN ZEMLJE , A CEMU ONDA " USLOVNA" ??PRVENSTVENO ODUZETI PASOS , A ONDA SVE PO ZAKONU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA