• 1

Predstavnik SZO: Epidemiološka situacija u Srbiji je trenutno među najboljim u Evropi

, Telegraf

Upozorava da je virus još ovde i da je većina populacije osetljiva

  • 1
korona virus, koronavirus, bolnica, lekar

Foto: Tanjug/AP

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno među najboljim u Evropi i da nema razloga za uvođenje dodatnih mera.

Ivanuša je za RTS rekao da se, kada je reč o Evropi, broj zaraženih korona virusom povećava u zemljama koje su bile najviše pogođene na početku pandemije, kao što su Francuska i Španija, piše Tanjug.

- Uz to imamo i zemlje koje su do sada dobro prolazile, poput Mađarske i Češke, a koje su trenutno među top deset zemalja po broju novoobolelih u Evropi. To je dokaz da virus ne posustaje i da moramo biti oprezni, naročito na jesen, kada ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenim prostorijama - objašnjava Ivanuša.

Upozorava da je virus još ovde i da je većina populacije osetljiva.

Ivanuša kaže da je Srbija po epidemiološkoj situaciji trenutno među najboljim zemljama u Evropi, te da se jako dobro drži nakon pogoršanja u julu i avgustu.

- To je dokaz da se epidemija može staviti pod kontrolu poštovanjem osnovnih i jednostavnih mera - naglašava Ivanuša.

Ističe da je situacija u Srbiji dobra i da ne vidi nikakav razlog za uvođenje vanrednog stanja ili bilo kakvih dodatnih mera.

On navodi i da SZO iz medicinskih razloga ne može preporučiti da se trajanje karantina skrati na manje od 14 dana.

Kada je u pitanju vakcina protiv koronavirusa, Ivanuša kaže da ih je puno u razvoju, ali da nijedna još nije završila treću fazu kliničkog ispitivanja.

- Ne bih isticao nijednu zemlju. Prihvatićemo svaku vakcinu koja prođe sva tražena klinička ispitivanja u skladu sa visokim međunarodnim standardima. Cilj nam je da bude bezbedna i efikasna. Iz koje će biti države ili institucije, videćemo. Ja se nadam da će ih biti više - ističe Ivanuša.

Srbija je potpisala obavezujući sporazum o pridruživanju "Kovaksu", a Ivanuša kaže da je taj projekat nastao jer se događalo da relativno male i siromašne zemlje imaju jako težak pristup lekovima, vakcinama i drugoj medicinskoj opremi.

- Razlog za inicijativu je da se ne dogodi da velike i snažne zemlje ne obezbede vakcine za sebe, dok će svi ostali iz manje bogatih zemalja biti prepušteni na milost i nemilost globalnog tržišta - objašnjava Ivanuša.

Video: Jovanović: Vakcine za koronu nema ali postoji plan kako će se vakcinacija sprovoditi

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima