≫ 

Srpsko jezero koje je hit ovog leta na Instagramu, sada je zatrpano smećem, a evo odakle ono stiže

Za samo četiri sata prikupljeno je na desetine kesa smeća

  • 4
Otpad na jezeru Međuvršje

Foto: RINA

Jezero Međuvršje u Ovčarsko - kablarskoj klisuri, pravi je turistički biser čačanskog kraja. Međutim, ono što kvari njegovu lepotu, ali i predstavlja ekološku opasnost za okolinu jesu velike količine otpada koje se nagomilavaju na njegovoj površini.

Radnici Turističke organizacije u Čačku, zajedno sa vikendašima koji ovde provode svoje vreme, pokrenuli su akciju čišćenja i za samo četiri sata uspeli ručno da prikupe na desetine kesa smeća.

- Otpad koji se nalazi na akumulaciji Međuvršje nije usko vezan za broj posetilaca ovog područja, koji je zbog ovogodišnje epidemiološke situacije, bio u znatnom porastu. Smeće donose reke iz gornjeg sliva, najveći deo se prosledi dalje, ali velike količine ponovo ostaju. Neophodna je naša brza reakcija, kako u ovoj prirodnoj oazi ne bi imali potencijalnu ekološku katastrofu - rekao je za RINU Goran Nikolić iz Turističke organizacije u Čačku.

Očišćen je potez od pristaništa u Međuvršju do Plave stene, odnosno zone trećeg meandra. Deo naspram Ribarske staze nije potpuno čist jer smeće je otišlo dublje u zatvorene površine i nije postojala mogućnost da se ručno prikupi.

- Planiramo još ovakvih akcija tokom ovih lepih dana koji nam predstoje. Pozivamo i sve zainteresovane sugrađane i ekološka udruženja, kao i vikendaše na jezeru da nam se pridruže. Problem nam prave vodotokovi koji se ulivaju u reku Zapadnu Moravu i koji u toku velikih padavina donose smeće, a u nekim opštinama deponije se i nalaze na samim obalama pa usled visokih vodostoja spiraju ih i đubre nose sa sobom - rekao je direktor TO Čačak Vojin Jakovljević dodajući da se trude da svake godine organizuju ovakve akcije.

Lepote ovog jezera možete videti na Instagramu na #medjuvrsje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    23. septembar 2020 | 16:57

    Srbija jedna od prljavih drzava, smece na sve strane, danas bio na pecanju a ono vise plastike nego svega ostalog pored obale dunava. Divlje deponije na sve strane iako drzava preko komunalca naplacuje odvozenje smeca... Ja ocistim ulicu ispred kuce za noc vec je neko bacio novo smece kolika je kultura to samo pokazuje po sebi.

  • cici

    23. septembar 2020 | 18:25

    U zelji da letujemo u Srbiji,posetili smo Vlasinsko jezero.Vi nemate pojma koliko je prljavo i zapusteno.Nisam mogla da verujem svojim ocima.Onakav dar prirode upropascen ljudskim nemarom i nekulturom.Pitam se da li bi isto tako radili kada bi npr.posetili neku stranu drzavu?Zalosno je koliko imamo nepostovanje prema prirodi,ustvari prema nama samima jer nam je ipak to ogledalo!

  • E

    23. septembar 2020 | 16:38

    Ne interesuje to drzavu! Daje novac vrecama, brzo bih dosli! Na svakom koraku smece! Samo centar vecih gradova je CIST!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA