• 27

Dokle se stiglo sa slučajem Snežane iz Kragujevca koja je 3 puta zvala Hitnu pomoć, pa preminula?

, Telegraf

U toku su provere navoda iz podnete krivične prijave

 • 27
Hitna pomoć, Snežana Dreo

Foto-ilustracija: Telegraf, Privatna arhiva

Slučaj Snežane Dreo (65), koja je 19. maja tri puta zbog simptoma srčanog udara uzaludno zvala Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, a istog dana i preminula, u rukama je Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu.

Njeni sinovi, Boris i Anton Dreo, kao što smo već i objavili, tužili su lekare Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tužbu su podneli i protiv lekara Zastavine ambulante, u kojoj je, kako kaže, verovatno usled neadekvatnog lečenja, njihova majka i preminula.

Kobnog dana Snežana je u jutarnjim satima zvala Hitnu pomoć. Kako su joj rekli da se sama snađe, kasnije je smogla snage da taksijem ode u Zastavinu ambulantu, u kojoj je nedugo nakon što je primljena i preminula.

-  Tog kobnog dana naša majka se tri puta obratila Službi hitne pomoći u Kragujevcu. Prvi put u 06:07 u trajanju od 2 minuta i 58 sekundi, drugi put u 06:42 u trajanju od 1 minuta i 44 sekunde, a treći put u 09:19 kada je razgovor trajao 1 minut i 44 sekunde. Sva tri poziva su upućena sa majčinog broja telefona (broj poznat redakciji). Žalila se na jasne simptome srčanog udara, od kojeg je, očigledno bila u neposrednoj opasnosti po život - ispričao je Boris Dreo za Telegraf.rs:

Svesno ili nesvesno sva tri poziva su završena samo razgovorom, i pored toga što im je jasno rekla da ne može da trpi bolove, i da ne može ni do toaleta da ode od njih. Rečeno joj je da se sama snalazi, i da se javi kod svog lekara - dodao je Boris.

U 16.16 sati Snežana se javila u Zastavinu ambulantu u Kragujevcu, u koju je otišla taksijem.

- Pošto je ispričala šta je muči, primili su je. U 17:30 majki je konstatovana smrt - rekao je za naš portal njen sin Boris.

Snežana Dreo, Kragujevac, Hitna pomoć

Snežana Dreo Foto: Privatna arhiva

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Gordana Đokić kazala je kratko za Telegraf.rs da se neće izjašnjavati povodom ovog slučaja, s obzirom na to da je pokrenut postupak pred drugim državnim organima.

- Stav je da se nećemo oglašavati tim povodom. Bile su ovde i druge institucije, uzele su svoje učešće, sve je to u proceduri. Mi smo, što se tiče Hitne pomoći, sproveli sve što smo mogli po proceduri, to smo uradili i ranije. Sve što je trebalo, dostavili smo tužilaštvu i zdravstvenoj inspekciji - kazala je dr Đokić kratko za naš portal.

Sa druge strane, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu kažu za Telegraf.rs da su u toku provere navoda podnete krivične prijave. 

- Tužilaštvo je povodom predmetnog događaja uputilo zahtev Policijskoj upravi u Кragujevcu zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. U ovom momentu, u toku su provere navoda podnete prijave, sve radi utvrđivanja okolnosti i činjenica od značaja za donošenje javnotužilačke odluke stoji u pisanom odgovoru koji nam je dostavljen, a koji je potpisala zamenik osnovnog javnog tužioca u Kragujevcu, Gordana Striković.

Šta je za Hitnu pomoć hitan slučaj, i u kojim situacijama ona izlazi na teren možete pročitati u ovom tekstu.

Video: Snimak iz kola Hitne pomoći: Obolele od korone iz Novog Pazara prevoze u KBC Bežanijska kosa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kopač kontejnera

  Samo se pitam šta je radila od 06 00 do 17 i 30? Gde su bili njeni sinovi tih 9 sati i zašto joj nisu pomogli. Preslušati njen razgovor sa HP.

 • Marija

  Zdravstvo u Kragujevcu je na veoma niskim granama, tako da me ništa ne čudi. I sama sam brinula o dve starije osobe i sve je ovako kako je navedeno u članku. Ako u tom trenutku, a po njihovoj proceni život pacijenti nije ugrožen, oni ne dolaze, već kažu snađite se, javite se svom lekaru... Mnogo ljudi je pre vremena umrlo zbog neadekvatnog reagovanja lekara ili lečenja, međutim, nikada niko nije odgovarao, uvek se ustanovi da je sve bilo po pravilima struke, tako da ne verujem ni da će u ovom slučaju neko odgovarati. Možda čak porodicu optuže za zanemarivanje.

 • Igor

  Moja majka je isto tako umrla ,imala je sve simtome srčanog udara ,zvala je 2 puta u toku dana hitnu koja je dosla i samo dala inekciju za snizavanje pritiska , iako je moja majka rekla da je boli leva ruka i da povraca, rekli su mojoj majci posto je taj dan bila subota da u ponedeljak dodje u bolnicu da odradi ekg.Sutradan je moja majka u nedelju umrla 😭😢.Samo da kažem da nije radio ekg u kolima hitne pomoći,inače mi smo iz Kragujevca .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima