• 3

Poznato kada u Srbiju stižu prve doze vakcine protiv gripa: Kamion juče krenuo iz Holandije

Stiže 344.000 doza vakcina protiv gripa

  • 3
Sanja Radojevic Skodrić, vakcina

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Shutterstock

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da prve doze vakcina protiv gripa stižu u Srbiju 1. oktobra, a da će preostale količine stići tokom tog meseca.

Škodrić je na TV Prva rekla da će količine vakcina protiv gripa biti dovoljne za sve koji budu želeli da se vakcinišu, a na građanima je, kaže, da se prijave.

- Juče je krenuo kamion iz Holandije sa prvim dozama za koje smo sklopili ugovor. Reč je o 344.000 doza vakcina, a ostale doze će stići, pa će ih biti dovoljno za sve kategorije - i za one koje podležu obaveznoj imunizaciji i za one koji budu želeli da se vakcinišu - rekla je Škodrić.

Ona je navela da u ovom trenutku ima dovoljno medicinske opreme za borbu protiv kovida - 19 i dodala da se Srbija spremila u tom smislu i za jesen.

- Sve vreme od marta, od samog početka smo se trudili da imamo dovoljne količine zaliha. Sada nije isto stanje kao u martu i aprilu, kada je bio problem, ne samo za Srbiju, već za ceo svet da se lako dođe do opreme - rekla je Škodrić.

Prema njenim rečima, u centralnom magacinu se nalazi preko 1.000 respiratora, ali i drugi aparati i sav potrošni materijal koji je potreban za jedinice intenzivne nege, kao i sva zaštitna oprema.

Imamo takođe centralni magacin i za lekove za kovid-19 - poručila je Škodrić.

Škodrić je kazala da postoji Radna grupa koja se bavi pitanjem vakcine protiv kovida-19.

- Vakcina koja bude prva bezbedna i registrovana od strane Agencije za lekove će biti odmah prisutna u Srbiji i bićemo medju prvim zemaljama kojima će biti dostupna - rekla je direktorka RFZO.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima