Povećan broj požara u Zrenjaninu prethodnih dana: Spaljuju se ostaci strnih useva, ali i korov

Iz Odeljenja za vanredne situacije podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume

  • 1
Ćuprija, gori nisko rastinje i sasusena trava Foto: Tanjug/Dusan Anicic

Odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Iz Odeljenja podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima, piše I love Zrenjanin.

Prethodnih dana došlo je do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje ostataka strnih useva, niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Odeljenje za vanredne situacije kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    25. septembar 2020 | 18:00

    Narod je prisiljen da ogromne količine kukuruzovine došli kako bi mogao da pripremi zemljište za dalju obradu i setvu,ovaj problem se mora zakonski rešiti tako da spaljivanje bude dozvoljeno ali uz odgovarajuće preventivne uslove,a ne samo udri po seljaku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA