• 0

Osim mladića (18) koji je nožem ranio dve osobe u Parizu, uhapšeno je još 6 osoba

, Telegraf

Muškarac naoružan mesarskim nožem ranio je dve osobe u jučerašnjem napadu

  • 0
Napad Šarli Ebdo, Pariz

Foto: Tanjug/AP

Sedam osoba zadržano je u pritvoru zbog napada ispred nekadašnjih kancelarija satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", saopštili su zvaničnici.

Muškarac naoružan mesarskim nožem ranio je dve osobe u jučerašnjem napadu, koji se tretira kao teroristički incident, prenosi BBC.

Glavni osumnjičeni, koji je identifikovan kao 18-ogodišnji muškarac pakistanskog porekla, uhapšen je u blizini mesta napada.

Policija je saopštila da je još šest osoba zadržano u pritvoru i da je u toku njihovo saslušavanje.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da je očigledno u pitanju akt islamskog terorizma i ocenio da je policija potcenila nivo pretnje u tom području.

Žrtve jučerašnjeg napada nisu zvanično imenovane, ali policija navodi da je reč o muškarcu i ženi, koji su radili u produkcijskoj kući.

Premijer Žan Kasteks rekao je novinarima da njihovi životi nisu ugroženi.

Napad se dogodio u vreme kada je u Parizu u toku suđenje osumnjičenima za saučesništvo u nizu terorističkih napada izvršenih pre pet godina, koji su započeti masakrom u tadašnjoj kancelariji lista, a dva dana kasnije bili okončani posle talačke krize u jednom supermarketu u kojem se prodavala hrana spremljena po "košer" standardima jevrejske vere.

Za ukupno tri dana, teroristi su tada ubili 17 ljudi, od kojih 12 u oružanom napadu na prostorije "Šarli ebdoa", gde je u tom trenutku bio u toku sastanak uređivačkog kolegijuma.

Krvavi napad na redakciju "Šarli ebdo", u kojem je ubijen i urednik Stefan Šarbonije, predstavljao je osvetu ekstremnih islamista zbog kontroverznih karikatura proroka Muhameda, koje je list prvi put objavio 2006. godine.

Obeležavajući početak suđenja saučešnicima u napadima iz 2015. godine, uredništvo lista je početkom ovog meseca odlučilo da, uz odavanje počasti ubijenim kolegama, ponovo objavi kontroverzne karikature Mohameda, opisujući ih kao "dokazni materijal" u tom procesu i kao deo istorije koja, kako je navedeno, "ne može biti ponovo ispisivana ili brisana."

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima