• 5

Naređen hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru

Prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, iz tog razloga se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici - navodi se u saopštenju ministarstva

  • 5
Zajecar grad

Printskrin: Youtube/RSFranceIDF

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijlani rad u Zaječaru u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N.S. i njenoj porodici. Đorđević je to naložio povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na društvenoj mreži Fejsbuk, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz Zaječara.

- Nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, iz tog razloga se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici - navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe, dodaje se i da se iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava se ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost. Javno iznošenje podataka i upućivanje na fotografije deteta ugrožena je i privatnost deteta i predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite.

Zoran Đorđević

Zoran Đorđević - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na osnovu odluke Suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, ovo Ministarstvo ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka. Ovo Ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad.

- Neistinite tvrdnje, iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad "Zaječar" u Zaječaru ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u ovom Centru, stvara se atmosfera "linča", izaziva panika i uznemirenje javnosti - kažu iz ovog ministarstva.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    Kao prvo ovaj ministar da podnese ostavku!!!

  • Marijana

    Objave na fejsu su na mene delovale uznemirujuce.Iskreno gledano zar mislite da neko sme da objavi tako ozbiljne optuzbe a da one nisu tacne?

  • Nemanja

    Umesto hraniteljskoj porodici dajte istu količinu novca ocu od kog ste oduzeli dete i ženu, sram vas bilo!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima