• 60

Saznajemo: Vakcina protiv gripa stigla u Srbiju, vakcinacija kreće u oktobru

, Telegraf

Stigao je kontigent od 343.920 doza, doza vakcina, vakcinacija počinje na vreme, kako je i najavljeno, kažu u Ministarstvu zdravlja

  • 60
vakcina protiv gripa, vakcinacija, korona

Foto: Shutterstock

Kontigent vakcina protiv virusa gripa, stigla je u Srbiju, saznaje Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja, koje će preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju. 

Ministarstvo zdravlja precizira da je u prvom kontingentu stiglo ukupno 343.920 doza, i da će imunizacija građana otpočeti, kako je i predviđeno, 1.oktobra, nakon svih zakonski predviđenih aktivnosti u pogledu sertifikacije i dostave vakcine zdravstvenim ustanovama.

- Ministarstvo zdravlja će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da je nadležno ministarstvo, u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa- preko 500.000 doza, delom od Instituta Torlak a delom od stranih dobavljača.

- Pored toga, u skladu sa dogovorom ministarstva zdravlja i ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove nedelje će otpočeti i distribucija pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica. Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima - navode u Ministarstvu zdravlja. 

Nabavljena je četvorovalentna vakcina protiv gripa za osobe preko 3 godine starosti, a Institut "Torlak" trovalentu vakcinu za osobe od 6 do 36 meseci.

Video: Ko mora da primi vakcinu protiv gripa i zašto je to važno?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    Sam je primi narod je neče sigurno sem koje lud

  • Mirka

    Znaci krece pelcovanje!Ako da se naviknemo taman kadbude ona za koronu lakse da je prihvatimo...Cccc

  • Dusan

    A odakle je stigla vakcina, obzirom da je samo rusija patentirala? Nazalost, bicemo eksperiment, boze pomozi...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima