≫ 

Saznajemo: Vakcina protiv gripa stigla u Srbiju, vakcinacija kreće u oktobru

Stigao je kontigent od 343.920 doza, doza vakcina, vakcinacija počinje na vreme, kako je i najavljeno, kažu u Ministarstvu zdravlja

  • 60
vakcina protiv gripa, vakcinacija, korona

Foto: Shutterstock

Kontigent vakcina protiv virusa gripa, stigla je u Srbiju, saznaje Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja, koje će preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju. 

Ministarstvo zdravlja precizira da je u prvom kontingentu stiglo ukupno 343.920 doza, i da će imunizacija građana otpočeti, kako je i predviđeno, 1.oktobra, nakon svih zakonski predviđenih aktivnosti u pogledu sertifikacije i dostave vakcine zdravstvenim ustanovama.

- Ministarstvo zdravlja će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da je nadležno ministarstvo, u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa- preko 500.000 doza, delom od Instituta Torlak a delom od stranih dobavljača.

- Pored toga, u skladu sa dogovorom ministarstva zdravlja i ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove nedelje će otpočeti i distribucija pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica. Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima - navode u Ministarstvu zdravlja. 

Nabavljena je četvorovalentna vakcina protiv gripa za osobe preko 3 godine starosti, a Institut "Torlak" trovalentu vakcinu za osobe od 6 do 36 meseci.

Video: Ko mora da primi vakcinu protiv gripa i zašto je to važno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    28. septembar 2020 | 12:21

    Za mojih 65 godina nikada nisam primio vakcinu protiv gripa. Sve ostale vakcine za druge bolesti primio sam u detinjstvu. Ali sam se uverio da slanina , beli luk i varena rakija su smrtni neprijatelji gripu.

  • 034pfc

    28. septembar 2020 | 11:21

    Makar u zatvor išao primiti je neću !

  • Sale71

    28. septembar 2020 | 12:14

    Moja tašta nije bila bolesna dok nije primila vakcinu protiv gripa,od tada je stalno bila bolesna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA