• 68

Olgičin sin je pre 27 godina iznajmio 890 pivskih gajbica: Otplaćuje decenijama i još duguje milione

, Telegraf

Koliko tačno njen sin sada treba da plati Olgica kaže da ne zna, ali da veruje da će ovaj dug plaćati i njeni unuci

  • 68
Olgica Ignjatović, dugovanja

Olgica Ignjatović Foto: Privatna arhiva

Nišlijka Olgica Ignjatović danas je protestovala ispred niške Palate pravde da bi, kako je kazala, skrenula na nezapamćen slučaj naplate nadoknade štete zbog kojih je njena porodica u dužničkom ropstvu kojem se ne vidi kraj.

Sve je počelo još 1993. godine kada je njen sin Vladan iznajmio 890 pivskih gajbi koje su mu ukradene. Vlasnici su ga tužili, on je dugove plaćao, ali ih do dana današnjeg nije otplatio iako je decenijama na ime duga, zatezne kamate i sudskih troškova davao po dve trećine svoje plate.

Vlasnik gajbi je preminuo 2017. godine, ali ga je nasledila njegova supruga koja je nastavila sa zahtevom da joj se muževljeva potraživanja plate.

Sud je priznao njeno pravo i pored svih prigovora Ignjatovića, 9. septembra doneo rešenje kojim je naložio da se nastavi sa prinudnim izvršenjem, odnosno da Vladan nastavi da plaća dug nastao pre više od dve decenije iako je do sada isplatio 3.365.719.50 dinara, što je utvrđeno veštačenjem.

U rešenju koje je Osnovni sud u Nišu doneo još pre šest godina, nakon što je Vladan zatražio da se dalje izvršenje obustavi smatrajući da je dug isplatio, priznaje se da je isplatio ovaj iznos, ali da je i dalje dužan.

Kako se navodi u sudskoj odluci, u periou od 3. marta 2001. godine do 30. septembra 2014. zbog kamata Vladanov dug je narastao na 5.415.162.54 dinara.

On je od 10. februara 2003. do 11. avgusta 2014. godine isplatio 3.365.719. 50 dinara, pa mu je ostalo još 2.229.39 dinara. U međuvremenu na taj iznos je obračunata kamata, pa je dug narastao na 4.278.782.50 dinara.

Koliko tačno njen sin sada treba da plati Olgica kaže da ne zna, ali da veruje da će ovaj dug plaćati i njeni unuci.

- Nekom svojom računicom, utvrdila sam da smo dužni još oko 6.100.000 dinara. Koliki je zaista dug, to ne mogu da znam jer zavisi od kamatnih stopa koje propisuje Narodna banka Srbije a koje su promenljive. Smatram da smo svi mi, uključujući i dvoje mojih maloletnih unuka žrtve nezakonitog postupanja, odnosno primene principa plaćanja kamate na kamatu što Ustav zabranjuje - rekla je Olgica.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    Tacno je mogao odlezati u zatvoru godinu, dve, toliko u Srbiji odrobijaju za silovanje ili neciju smrt. Ovako jadan covek, placa trideset godina gajbice. Drugi ne bi dali ni toliko i ostali bi čitavi!

  • Олгица Игњатовић

    Piše majka koja se bori za pravdu,da se ne desi da jedan"obični građanin"bude žrtva pravnog nasilja i kolateralna šteta.Da pojasnim sve u vezi slučaja ukradenih gajbi.Istina je jedna,za nju postoje dokazi.Pre više od 20 godina,moj sin je posle odsluženog vojnog roka hteo da radi i bude samostalan.Pozajmio je gajbe i registrovao preduzeće.Nakon 4-5 meseci gajbe su nestale iz prostorija registrovanog preduzeća.Kradja je prijavljena policiji,lopov je pronađen,gajbe su prodate kafani.Krivična prijava protiv lopova je zastarela u tužilaštvu.Lopov je prošao bez posledica.U vezi obeštećenja,vlasniku je plaćena protivrednost ukradenih gajbi po tržišnoj ceni 5.400 DEM,toliko o tome ko je oštećen.Sledi nastavak sutra

  • Dejan

    Nas zakon bre nije normalan. A i nase shvatanje zakona od strane sudija je isto nenormalno. Treba sve sudije raspustiti. U Evropi koliko god sud da vidi zakon prevladace presuda zdravog razuma. Nemoze covek da placa unedogled odstetu. Sta god da zakon kaze sudija bi presekao i rekao platio je dosta. U Srbiji zdravog razuma nema. Gesunde menschen verständnis gospodo sudije !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima