≫ 

Olgičin sin je pre 27 godina iznajmio 890 pivskih gajbica: Otplaćuje decenijama i još duguje milione

Koliko tačno njen sin sada treba da plati Olgica kaže da ne zna, ali da veruje da će ovaj dug plaćati i njeni unuci

  • 68
Olgica Ignjatović, dugovanja Olgica Ignjatović Foto: Privatna arhiva

Nišlijka Olgica Ignjatović danas je protestovala ispred niške Palate pravde da bi, kako je kazala, skrenula na nezapamćen slučaj naplate nadoknade štete zbog kojih je njena porodica u dužničkom ropstvu kojem se ne vidi kraj.

Sve je počelo još 1993. godine kada je njen sin Vladan iznajmio 890 pivskih gajbi koje su mu ukradene. Vlasnici su ga tužili, on je dugove plaćao, ali ih do dana današnjeg nije otplatio iako je decenijama na ime duga, zatezne kamate i sudskih troškova davao po dve trećine svoje plate.

Vlasnik gajbi je preminuo 2017. godine, ali ga je nasledila njegova supruga koja je nastavila sa zahtevom da joj se muževljeva potraživanja plate.

Sud je priznao njeno pravo i pored svih prigovora Ignjatovića, 9. septembra doneo rešenje kojim je naložio da se nastavi sa prinudnim izvršenjem, odnosno da Vladan nastavi da plaća dug nastao pre više od dve decenije iako je do sada isplatio 3.365.719.50 dinara, što je utvrđeno veštačenjem.

U rešenju koje je Osnovni sud u Nišu doneo još pre šest godina, nakon što je Vladan zatražio da se dalje izvršenje obustavi smatrajući da je dug isplatio, priznaje se da je isplatio ovaj iznos, ali da je i dalje dužan.

Kako se navodi u sudskoj odluci, u periou od 3. marta 2001. godine do 30. septembra 2014. zbog kamata Vladanov dug je narastao na 5.415.162.54 dinara.

On je od 10. februara 2003. do 11. avgusta 2014. godine isplatio 3.365.719. 50 dinara, pa mu je ostalo još 2.229.39 dinara. U međuvremenu na taj iznos je obračunata kamata, pa je dug narastao na 4.278.782.50 dinara.

Koliko tačno njen sin sada treba da plati Olgica kaže da ne zna, ali da veruje da će ovaj dug plaćati i njeni unuci.

- Nekom svojom računicom, utvrdila sam da smo dužni još oko 6.100.000 dinara. Koliki je zaista dug, to ne mogu da znam jer zavisi od kamatnih stopa koje propisuje Narodna banka Srbije a koje su promenljive. Smatram da smo svi mi, uključujući i dvoje mojih maloletnih unuka žrtve nezakonitog postupanja, odnosno primene principa plaćanja kamate na kamatu što Ustav zabranjuje - rekla je Olgica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    28. septembar 2020 | 13:42

    Ovde samo lud sudija moze da presudi protiv jadnika koji je za te gajbe dao 3 miliona dinara. Koja je to ludost. Sudovi su nam za sramotu. Sve sudije treba raspustiti a zakon promeniti.

  • РВ

    28. septembar 2020 | 14:34

    890 гајби пива изнјмио 1993 године, које су му покрадене. Не знамо разлог изнајмљивања толиких гајби пива и како су исте покрадене. 27 година тужилаштво и полиција ништа нису урадили на овом случају. Суд што је пресудио у корист оштећеног је нормално, али није нормално ако је истина да је овај покраден до задње гајбе и да се то никад не открије а да при томе поред дуга власнику робе плаћа астрономске камате. Где то има? У Србији и Нишу. Ово је чист криминал где су многи умешани. Ма прошао је горе и од ових са швицарским франком.

  • majalena

    28. septembar 2020 | 13:41

    Je l’ se sprdaju? Pa koliko kostaju te gajbe?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA