• 1

Ministarstvo aminovalo: Vakcinacija protiv gripa od 1. oktobra, nema straha od zaraze kovidom

, Telegraf

Vakcina će biti besplatna za sve građane

  • 1
dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa

Foto: Milena Đorđević

Ministarstvo zdravlja obaveštava građane da je stav struke da zbog trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji vakcinacija građana vakcinom protiv sezonskog gripa započne kako je i planirano, 1. oktobra.

- Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu. Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je u skladu sa globalnom pandemijom korona virusa, kao i povećanim interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj doza vakcina protiv gripa- preko 500.000 doza.

- Vakcine protiv gripa će za sve građane biti besplatne, a trenutno se vrši njihova distribucija zdravstvenim ustanovama, kako bi građanima u svim domovima zdravlja bile dostupne već od 1. oktobra. Od posebne je važnosti da se vakcinišu osobe sa hroničnim bolestima kao i osobe koje boluju od udruženih oboljenja - objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja. 

Pored toga, ove nedelje otpočinje i distribucija vakcine protiv pneumokoka ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima, a biće dosputna i svim drugim građanima koji žele da se i na ovaj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbeđene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    Ja bi samo dodao da imunitet treba stvarati prirodnim putem,on se razvija od malena da se ne zivi pod staklenim zvonom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima