• 0

"Kad je muka, tu je Juka": Omiljeni drvoseča ostaje u Varoši zbog komšija, a deca ga zovu u Nemačku

, Telegraf

Ume odžak da očisti i da zameni crep

  • 0
Nova Varoš, Jusuf Kadrić

Foto: RTS Printscreen

Ovih dana posla je na pretek za majstore sa motornim testerama - da iseku drva dovučena iz šume uoči prvih hladnih dana. Sedamdesetogodišnji Jusuf Juka Kadrić jedan je od najtraženijih drvoseča u novovaroškom kraju.

Više od 500 istrošenih lanaca za motornu testeru svedočanstvo su Jusufovih 35 godina provedenih u šumi ili dvorišnim drvljanicima, uz posao u novovaroškoj "Plastici" gde je i penziju stekao.

- Ovo mi je bio više iz hobija da krenem i onda se taj posao zavoli i ne možeš bez toga. Dešavalo se ovijeh drva dnevno sam strugo 30 metara, po šest gomila, šest traktora za jedan dan, 'ajde onome, onome, krene i onda ne možeš da staneš - kaže Jusuf Kadrić.

Hiljade i hiljade kubika građe je istrugao u državnim i privatnim šumama u koje nije išao bez zaštitne opreme i najboljih motorki, prenosi RTS.

- To je vrlo važno, vidite kolike godine ja radim, meni se ruke ne tresu. Nikad, nikad nisam imao neku povredu, čak ni manju da zlo ne čuje, fala Bogu, pazim se, a i što kažu i čuvaj se i Bog te čuva. Najviše je do pažnje, mora čovek sam o sebi da brine, prvo bezbednost - kaže Jusuf.

Deca, koju je ovim poslom odškolovao, zovu ga da penzionerske dane provede kod njih u Francuskoj i Nemačkoj, ali Jusuf veli da ne može bez posla, a ne može ni da odbije prijatelje, poput Softića, kod kojih godinama majstoriše.

- Mene zovu gore da odem kod njih, ja ne mogu, ne mogu radi motorke. Ljudi su mi neki iz šale govorili snimi tu motorku i samo pusti zvuk - priča Jusuf.

- On je univerzalni majstor što se kaže, ume i odžak da očisti, ume i da zameni crep, ume svašta nešto da radi i onda čovek može uvek da računa na njega kao domaćeg majstora - kaže Adnan Softić.

Novovarošani za Jusufa jednostavnu kažu - kad je muka, tu je Juka.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima