"Kad je muka, tu je Juka": Omiljeni drvoseča ostaje u Varoši zbog komšija, a deca ga zovu u Nemačku

Ume odžak da očisti i da zameni crep

  • 0
Nova Varoš, Jusuf Kadrić Foto: RTS Printscreen

Ovih dana posla je na pretek za majstore sa motornim testerama - da iseku drva dovučena iz šume uoči prvih hladnih dana. Sedamdesetogodišnji Jusuf Juka Kadrić jedan je od najtraženijih drvoseča u novovaroškom kraju.

Više od 500 istrošenih lanaca za motornu testeru svedočanstvo su Jusufovih 35 godina provedenih u šumi ili dvorišnim drvljanicima, uz posao u novovaroškoj "Plastici" gde je i penziju stekao.

- Ovo mi je bio više iz hobija da krenem i onda se taj posao zavoli i ne možeš bez toga. Dešavalo se ovijeh drva dnevno sam strugo 30 metara, po šest gomila, šest traktora za jedan dan, 'ajde onome, onome, krene i onda ne možeš da staneš - kaže Jusuf Kadrić.

Hiljade i hiljade kubika građe je istrugao u državnim i privatnim šumama u koje nije išao bez zaštitne opreme i najboljih motorki, prenosi RTS.

- To je vrlo važno, vidite kolike godine ja radim, meni se ruke ne tresu. Nikad, nikad nisam imao neku povredu, čak ni manju da zlo ne čuje, fala Bogu, pazim se, a i što kažu i čuvaj se i Bog te čuva. Najviše je do pažnje, mora čovek sam o sebi da brine, prvo bezbednost - kaže Jusuf.

Deca, koju je ovim poslom odškolovao, zovu ga da penzionerske dane provede kod njih u Francuskoj i Nemačkoj, ali Jusuf veli da ne može bez posla, a ne može ni da odbije prijatelje, poput Softića, kod kojih godinama majstoriše.

- Mene zovu gore da odem kod njih, ja ne mogu, ne mogu radi motorke. Ljudi su mi neki iz šale govorili snimi tu motorku i samo pusti zvuk - priča Jusuf.

- On je univerzalni majstor što se kaže, ume i odžak da očisti, ume i da zameni crep, ume svašta nešto da radi i onda čovek može uvek da računa na njega kao domaćeg majstora - kaže Adnan Softić.

Novovarošani za Jusufa jednostavnu kažu - kad je muka, tu je Juka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA