Suđenje za smrt Nađe (2): Znam prezime majke dečaka koji ju je zarazio, tužno što ću je ja tražiti

Iako je majka male Nađe molila ženu da joj se javi, to se sve do početka suđenja nije dogodilo. Dragana je u međuvremenu saznala njeno ime i prezime

  • 41
Nađa Petrović Foto: Privatna arhiva

Prvo ročište porodice Petrović protiv bolnice u kojoj je preminula njihova ćerka, Nađa Petrović, održano je u četvrtak. Prema rečima devojčicine majke, Dragane, sve bi moglo da se završi u naredna 2 ročišta.

Već na sledećem ona će se suočiti sa lekarom za kog porodica Petrović tvrdi da je odgovoran što je Nađa bila u istoj sobi sa bolesnim dečakom.

- Imaću pravo da mu postavljam pitanja tad pred sudijom - rekla je za Telegraf.rs Dragana Petrović. 

Pre nekoliko dana, Dragana je zamolila majku deteta od kog se Nađa zarazila u bolnici da joj se javi i pomogne im na suđenju, ali se ona nije javila, niti se pojavila na suđenju. Kako nam je rekla, saznala je sama o kome je reč.

Tužna sam sto se nije javila, tužna jer nije osetila neku moralnu odgovornost da se javi kao majka majci. Ne zbog suda, ne zbog onoga što se desilo, već samo da se javi onako da pričamo. Da kaže nešto bilo šta, da znam da imam njemu podršku. Sada joj znam prezime, pa je tužno što ću ja nju traziti - rekla je Dragana za Telegraf.rs.

Dvoipogodišnja Nađa Petrović je u aprilu 2018. preminula od malih boginja tokom epidemije izazvane nevakcinisanjem dece.

- Nije kriva majka dečaka, ni dete, ali bi mogla da nam pomogne da se spor reši, možda čak na tom prvom ročištu- objavila je tada Dragana Petrović i dodala:

Ja molim ponovo, majko, imaš dete, javi mi se i pomozi nam da dobijemo pravdu za naše sunce. Majko, ja da živim ne mogu sa ovim, pomozi mi da dobijem mir, znam da vidiš sve, i čitaš, nisi ti kriva, samo mi se javi da jedna majka i jedan otac mogu uveče da legnu u krevet znajući da su odgovorni za Nađinu smrt kažnjeni. Pomozi mi, biću tvoj dužnik ceo život.

Ako Boga znaš, javi se, tvoj muž i ti možete da nas izvučete iz ovog pakla koji živimo. Ti majko, koja si primljena sa dečakom od 9 meseci na odeljenje pedijatrije 6. januara 2018. godine, u sobu broj 2, stani na put ovome.

Nađa rođena kao zdrava beba

Podsetimo, Nađa je rođena naizgled zdrava i ništa u porodilištu nije ukazivalo na to da ima autoimunu bolest poliglandularni sindrom tipa 1. Dijagnozu su im dali u inostranstvu, nakon što su godinu dana radili različite testove u srpskim zdravstvenim ustanovama bez konkretnog odgovora na pitanje od čega boluje Nađa.

Zbog kompromitovanog imunog sistema Nađa nije smela da primi žive vakcine, ali su njeni roditelji odlučili da rizikuju kada je počela epidemija morbila i zajedno sa doktorima doneli odluku da MMR vakcinu Nađa primi u bolničkim uslovima. Međutim, zarazila se pre nego što je do toga došlo.

Kako je Dragana ranije rekla, zaštitnica prava pacijenata u Kragujevcu, Vesna Stevanović, posle detaljnog uviđaja sačinila je izveštaj u kome se navodi da su zdravstveni radnici Kliničkog centra Kragujevac na odeljenju pedijatrije načinili ozbiljan propust jer je u sobu sa Nađom smešten bolestan dečak.

Video: Dve godine od smrti male Nađe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wladimir

    2. oktobar 2020 | 10:40

    Ljudi u sistemu države ništa ne funkcioniše kako treba, nema pozivanja na odgovornost i to je najveći problem! Meni je dete moglo da umre, jer je dr postavio dijagnozu “zastoj creva”. To je bilo prepodne. Još rekao kao može(a ne mora) da ostanete na odeljenju radi daljih ispitivanja. U drugoj smeni pripravnik traži analize krvi, gde je CRP bio čak 183. Nema dečijeg hirurga, te zamoljava kolegu sa hirurškog bloka za odrasle da je hitno operišu. Slepo crevo je već bilo puklo, vrv bi već do ujutru nastupila sepsa. Isto i za to dete, neko ih je sastavio i ne razmišljajući o tom postupku, dete se zarazilo i umrlo, a ja bi sad tog “nekog” poslao na robiju! I to višegodišnju , uz podrazumevano oduzimanje licence za dalji rad.

  • Struka

    2. oktobar 2020 | 11:13

    Ne treba biti slep pred očima,Jel bila afera diploma u Kragujevcu sad su ti diplomci postali lekari po celoj Srbiji i takvi nas leče.

  • Cica

    2. oktobar 2020 | 10:41

    Oglasi se zeno, kakva si ti to majka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA