≫ 

Proverava se rad staračkog doma Liman zbog navoda da "zaposleni korisnike drže zatvorene"

Tvrdnje se odnose na period od početka epidemije

  • 0

Inspekcija će proveriti rad Gerontološkog centra u Novom Sadu na Limanu kako bi se proverili navodi da je bilo propusta u ophođenju zaposlenih prema štićenicima tog doma, rekao je ministar za rad Zoran Ðorđević.

Prethodnih dana u pojedinim medijima pojavili su se navodi da se zaposleni u domu Liman neadekvatno ophode prema korisnicima, te da ih navodno od početka epidemije "drže zatvorene u domu i ne izvode u dvorište ili na terasu".

- Kad god treba izabrati novog direktora ili sledi reizbor, onda dobijamo anonimne prepiske o tim direktorima... Za sada nema tih indicija o propustima i ono što znam je da direktorka obavlja svoj posao u skladu sa zakonom - rekao je ministar na konferenciji za medije povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba.

- Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta u radu, direktorka te ustanove krivično će odgovarati - rekao je Đorđević.

Nastaviti unapređenje položaja starijih

Država će nastaviti da unapređuje položaj starijih osoba, izjavio je danas ministar Ðorđević, uz ocenu da je resorno ministarstvo tokom epidemije kovida-19 pokazalo odgovornost i brigu o najstarijim sugrađanima. On je rekao da će se u budućem periodu raditi dva velika kapitalna projekta, od kojih se jedan odnosi na rekonstrukciju najvećeg doma za stare "Bežanijska kosa" u Beogradu.

- Očekujem posle pandemije da se taj projekat nastavi - poručio je Ðorđević i dodao da se u ovoj godini očekuje i izmena Zakona o socijalnoj zaštiti.

On je naveo i da se najstarijim sugrađanima, uz jednokratne pomoći, svake godine odvaja 0,1 odsto prihoda PIO fonda, za njihov društveni standard, te da je ove godine izdvojeno 513,66 miliona dinara.

Ministar je dodao i da su omogućene i penzionerske kartice, ali i da dalje postoji problem sa diskriminacijom najstarijih.

- Naša aktivnost je da najmlađe uputimo na najstarije. Razgovarao sam sa gradonačelnikom Beograda, ali dao ponudu i drugim gradovima da se tamo gde postoje ustanove socijalne zaštite, u blizini sazidaju i obdaništa i da deca budu blizu tih najstarijih - rekao je Ðorđević.

Istakao je da Ministarstvo za rad podstiče lokalne samouprave da ukažu šta bi trebalo od usluga za stare da se dodatno razvije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA