Radovan (20) nije polagao prijemni zbog korone, drugu šansu nije imao: Ovo su odgovori nadležnih

Mladić iz Kikinde prijavio se na konkurs Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ali je tek na dan prijemnog saznao da je negativan na virus kovid-19

  • 2
Radovan Stanaćev Foto: Wikimedia/Micki, Privatna arhiva, Pixabay

Epidemija korona virusa poremetila je čitav svet, a ni budući studenti u našoj zemlji tokom prethodnih meseci koji su želeli da upišu fakultet nisu bili pošteđeni. Radovan Stanaćev (20) iz Kikinde, jedan je od onih navršenih srednjoškolaca koji zbog sumnje na novi virus kovid-19, nije mogao da polaže prijemni ispit, a kojem se druga šansa za to nije ukazala.

Naime, ovaj mladić se, kako za Telegraf.rs priča njegova majka Gordana Stanaćev, 25. juna prijavio na konkurs za prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu - smer radiologija, o čemu svedoči i potvrda koju je dobio u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ipak, kako priča Gordana, Radovan je od 26. juna bio na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi, a zbog simptoma koje je imao, sumnjalo se na novi virus kovid-19.

- Moj sin je imao prijemni ispit zakazan za 2. jul, međutim, tek tog dana u 12 sati je dobio rezultate na korona virus koji su pokazali da je negativan na koronu. S obzirom na to da je imao temperaturu, lekari mu nisu dozvolili da izađe na prijemni - kaže Gordana za Telegraf.rs.

Kako se na kraju ispostavilo, Radovan je imao pneumoniju, obostranu upalu pluća. Lečen je, kako stoji u otpusnoj listi, do 6. jula.

Radovanova majka Gordana kucala je na mnoga vrata kako bi pomogla svom sinu da, uprkos svim nepovoljnim okolnostima, upiše fakultet koji toliko želi.

Obraćala se Ministarstvu prosvete, Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i Pokrajinskoj vladi.

- Iz ministarstva su mi obećali da će to biti rešeno i da će Radovan moći da polaže prijemni za upis na radiologiju. Rečeno mi je da je doneta odluka za dodatni rok, međutim i dalje se ništa ne dešava - priča naša sagovornica koja napominje da je Radovan iz nekih privatnih razloga morao da pauzira prošle godine posle završene srednje medicinske škole.

Gordana se obraćala i novosadskom Medicinskom fakultetu gde joj je rečeno da su sva mesta na radiološkom smeru popunjena i da neće biti drugog roka.

- Rekli su mi i da oni nemaju dozvolu za proširenje liste, odnosno broja studenata koji će se upisati - objašnjava Radovanova majka.

Ministarstvo: Broj studenata utvrđen dozvolom za rad

Na naše pitanje Ministarstvu prosvete ko izdaje dozvolu za proširenje liste, objašnjavaju da visokoškolske ustanove ne mogu da upišu veći broj studenata od onog koji je utvrđen dozvolom za rad.

- Zakonom o visokom obrazovanju je propisan postupak izmene dozvole za rad, koji je neophodno sprovesti kada visokoškolska ustanova želi da upiše veći broj studenata u prvu godinu studija. Po saznanjima koje imamo, Fakultet nije pokrenuo pred Nacionalnim akreditacionim telom proceduru za proširenje akreditacije studijskog programa integrisanih studija medicine povećanjem broja studenata koji mogu da se upišu u prvu godinu studija, kojim bi bilo moguće izvršiti izmenu dozvole za rad - objašnjavaju iz Ministarstva prosvete za Telegraf.rs.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu za naš portal da su u skladu sa svojim nadležnostima, dostavili uputstvo svim visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija da kandidatima koji su se u prvom upisnom roku prijavili za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija za školsku 2020/2021. godinu, a koji zbog zaraze virusom SARS-CoV-2 nisu bili u mogućnosti da pristupe polaganju prijemnog ispita u tom upisnom roku, omogući ponovno prijavljivanje za upis i polaganje prijemnog ispita u drugom upisnom roku.

- Prilikom prijave u drugom upisnom roku kandidati su bili dužni da visokoškolskoj ustanovi podnesu dokaz o zaraženosti virusom SARS-CoV-2 tokom prvog upisnog roka u vidu odgovarajuće potvrde referentne zdravstvene ustanove. U skladu sa navedenim, ovo uputstvo se odnosilo i na Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu - navode iz Ministarstva.

Upisivanje većeg broja studenata - kazneno delo

Kako stoji u odgovoru pokrajinskog sekretara dr Zorana Miloševića upućenom Gordani, Radovanovoj majci, njen zahtev da se određeni broj studenata upiše preko broja utvrđenog Odlukom Pokrajinske vlade, predstavlja kazneno delo u skladu sa članom 136. stav 1. tačka 13. Zakona o obrazovanju.

- Odluka o broju studenata koji se upisuju svake školske godine na fakultete Univerziteta u Novom Sadu utvrđuje Pokrajinska vlada, na osnovu predloga Univerziteta i mišljenja Ministarstva prosvete i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje - navode iz Pokrajinske vlade.

Kako dalje stoji u obrazloženju, pokrajinski sekretar nije dobio nikakvu odluku niti dopis od Ministarstva prosvete na osnovu kojeg bi sproveo postupak izmene Odluke o broju studenata koji se upisuju na fakultete, a koji podrazumeva da se o potrebnom proširenju izjasni Univerzitet, pa da na taj predlog, svoje mišljenje da Ministarstvo prosvete i Nacionalni savet za visoko obrazovanje i da taj predlog usvoji Pokrajinska vlada.

- Onog trenutka kada nam resorno ministarstvo uputi zahtev za izmenu odluke, mi ćemo sprovesti postupak - naveo je pokrajinski sekretar dr Zoran Milošević.

Medicinski fakultet

Iz Medicinskog fakulteta u Novom Sadu kažu za Telegraf.rs da je Univerzitet kontaktirao sa resornim pokrajinskim Sekretarijatom u vezi sa studentima koji zbog korona virusa nisu mogli da polažu prijemni ispit.

- Dobili smo tumačenje da kovid-19 pozitivni studenti mogu da se prijave samo na studijske programe koji nisu popunjeni do broja utvrđenog u dozvoli za rad. S obzirom na to da je u prvom konkursnom roku raspisan maksimalno dozvoljen broj studenata na studijskom program Radiološka tehnologija (do broja utvrđenog u dozvoli za rad) i da su sva mesta popunjena nije bilo mogućnosti da se raspisuje konkurs za navedeni studijski program - navode iz Medicinskog fakluteta.

Kako objašnjavaju, drugi konkursni rok za jedina preostala mesta na strukovnim studijama zdravstvene nege je održan, a Radovan se prijavio i položio prijemni ispit čime je stekao uslov za upis na strukovne studije zdravstvene nege.

- Proširenje broja studenata utvrđenog u dozvoli za rad nije u ingerenciji fakulteta nego osnivača - zaključuje Zoran Komazec, prodekan za nastavu novosadskog Medicinskog fakulteta dodajući da na prijemni ispit u junskom roku nije izašlo 5 studenata koji su se javili da su kovid-19 pozitivni te da je ministarstvo obavešteno o tome.

Video: Rektorka Univerziteta u Beogradu: Nastava na fakultetima najverovatnije po kombinovanom modelu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    8. oktobar 2020 | 23:56

    Čista diskriminacija ljudi/upisnika.Morali su da predvide ovu situaciju i donesu nova pravila jer stanje nije redovno.Dakle ako si bolestan na dan prijemnog ne mozes da ostvaris ustavno pravo na skolovanje.

  • LOLA

    9. oktobar 2020 | 14:04

    ZAMENA TEZA. Pita se zasto nije omogucen drugi termin polaganja, a Ministarstvo odgovara za popunjena mesta...jedno pitas, na drugo odgovaraju. Super su deca kakvo je ministarstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA