≫ 

Upozorenje RHMZ: Žuti meteoalarm zbog jakog vetra, mogući problemi u saobraćaju i šteta na imovini

Vetar će dostizati jačinu od 17 metara po sekundi

  • 4
Kiša, kišobran, vreme, vetar Foto: Tanjug/AP

Prvo nedeljno jutro ovog oktobra osvanulo je tmurno, sa kišom i pljuskovima, a prema poslednoj najavi Republičkog hidrometeotološkog zavoda (RHMZ) koja je izdata danas u 6 časova, lokalna pojava kratkotrajnog pljuska očekuje se na teritoriji Beograda, severu i zapadu Srbije.

Kako dalje prognoziraju meteorolozi RHMZ, danas i sutra biće veoma toplo za ovo doba godine sa maksimalnom temperaturom u većini mesta i do 30 stepeni, osim u Negotinskoj Krajini, gde će biti svežije, a kratkotrajno osveženje očekuje se danas na severu i zapadu zemlje.

- Danas i sutra pljuskovi i grmljavine biće lokalnog karaktera. Na planinama i u košavskom području će duvati umeren i jak, a u Banatu povremeno i olujni jugoistočni vetar - navodi se na sajtu RHMZ.

Zbog udara vetra jačine veće od 17 metara po sekundi, izdat je žuti meteoalarm za pojedine delove zemlje. 

Žuti meteoalarm Žuti meteoalarm izdat je za pojedine delove Srbije, Printskrin: RHMZ

- Moguće su štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u transportu i saobraćaju (zanošenje automobila na putevima), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje manjih i tanjih grana), problemi u građevinarstvu - naročitu u radu sa kranovima, indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja, otežava već tešku situaciju (šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spašavanja), moguće su štete i u poljoprivredi (posebno su ugroženi plastenici, voćarstvo i vinogradarstvo). Uticaji se odnose na dobro i redovno održavane objekte tvrde građe, zdravo drveće i slično - objašnjeno je na sajtu RHMZ.

Takođe, žuti meteoalarm, koji označava potencijalno opasne pojave, uključen je i zbog lokalne pojave grmljavine sa količinom padavina većom od 10 litara po metru kvadratnom u periodu od 3 sata.

Video: Beograd zahvatilo nevreme, kiša lila kao iz kabla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S terena

    4. oktobar 2020 | 09:42

    Vetar duva čitavu noć, a oni izdaju upozorenje jutros.. Smesno!

  • Bgd

    4. oktobar 2020 | 10:08

    Hello to je bilo nocas. Sada je lep i suncan dan ;)

  • zeljko

    4. oktobar 2020 | 11:13

    U Toplickom kraju 9 ujutro 23C,ja ovako toplo jutro u oktobru jos nepamtim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA