≫ 

Pljušte prijave zbog zlostavljanja životinja: Ko ih najčešće muči i kakve su kazne za gnusan čin?

Kazne su iste i za maloletne i odrasle osobe

  • 22
Zlostavljanje zivotinja, maltretiranje, prijave ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock/Instagram/pokretlevijatan

Ko zlostavlja životinje, sutra će i ljude, često se čuje u našem narodu, kao reakcija na mučenje pasa, mačaka... a nažalost, neretko javnost u Srbiji, bude zgranuta maltretiranjem ovih bića. Da ovo nije tako retka pojava govore i podaci o podnetim prijavama, čiji broj nije mali, ali smo sigurni da bi mogao biti i veći.

U Upravi za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu za Telegraf.rs da je u toku ove godine podneto 30 prekršajnih i dve krivične prijave. Prošle je podneto 40 prekršajnih, i jedna krivična. 

Uprava za veterinu u slučaju osnovane sumnje da se radi o zlostavljanju životinja podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivične prijave nadležnom tužilaštvu. Na tužilaštvu je kako će kvalifikovati delo, da li kao prekršaj ili krivično delo. Tako je prošle godine, zbog narušavanja dobrobiti životinja, podneto 40 prekršajnih prijava,  a u 2020. godini 30. U 2019. godini je podneta jedna krivična prijava zbog zlostavljanje životinja, a ovde godine 2 - navode u Upravi za veterinu za Telegraf.rs.

U ovoj ustanovi nemaju podatke o tome koje su životinje najčešće zlostavljane, ali pretpostavljaju da se radi o kućnim ljubimcima ili napuštenim životinjama - psima, mačkama...

Kazne iste i za maloletnike, i za odrasle 

Objašnjavaju i da se kazne uopšte ne razlikuju ako je životinju zlostavljala maloletna ili odrasla osoba, kao i da li se radi o zaštićenim vrstama životinja ili ne.

Na ovaj način je demantovano uvreženo mišljenje da maloletnici dobijaju blaže kazne, kao i da su one strožije ako se maltretira zaštićena vrsta životinja.

- Zaprećene kazne predviđene Zakonom o dobrobiti životinja za zlostavljanja životinja su u iznosu od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice, odnosno od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice. Ne postoji razlika u visini kazni za maloletna i punoletna lica. Takođe, u Zakonu o dobrobiti životinja ne postoji odvojen kazneni osnov za zaštićene vrste - objašnjavaju za naš portal u Upravi za veterinu.

U ovoj Upravi ističu da je dužnost svakog građanina da spreči i prijavi zlostavljanje životinja.

- U skladu sa članom 3. stav 3. Zakona o dobrobiti životinja dužnost svakog građanina Srbije jeste da spreči i prijavi ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva ili ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, sve oblike zlostavljanja životinja i ugrožavanja njihovog života, zdravlja i dobrobiti - ističu u Upravi za veterinu.

Muškarci i muški adolescenti

Prema podacima Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama (ORCA), koja je od  2006. do 2018. godine obradila i analizirala 6.500 slučajeva zlostavljanja i ubijanja životinja, na ovaj gnusan čin se najčešće odlučuju odrasli muškarci i muški adolescentni.

ORCA je utvrdila i da se životinje najčešće fizički zlostavljaju, i to u 52 odsto slučajeva, zatim zanemaruju (32 odsto), psihički zlostavljaju (13 odsto), dok je hordašenje prisutno u svega 2 odsto slučaja, a seksualno zlostavljanje čini 1 procenat. 

Obrađeni predmeti koje organizaciji podnose građani pokazali su i da su zlostavljači životinja najčešće muškarci u odraslom ili adolescentskom dobu.

Na osnovu prijava podnetih ovh organizaciji, najčešće žrtve zlostavljanja su kućni ljubimci čije su vlasnice žene ili napuštene životinje o kojima žene brinu. Čak 87 odsto slučajeva prijavile su upravo ženske osobe.

U izveštaju ORCA, koji stoji na njihovom sajtu, navodi se i i da je, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 2006. do 2017. godine, zbog ubijanje i zlostavljanja životinja prijavljeno 1.788 punoletnih osoba. Od tog broja, javno tužilaštvo je podnelo optužni predlog protiv 350 osoba, a sud je krivim proglasio 246 lica – 239 muškarca i 7 žena.

Roštiljanje mačke

Poslednja dva slučaja zlostavljanja životinja koji su zgrozili Srbiju, a da se za njih pročulo, dogodila su se u Leskovcu i Čačku, a u oba slučaja, žrtva je bila mačka. 

Prvo su u Leskovcu prošlog meseca maloletnici D. M i V. M., mučili mačku u tom gradu, i snimak stravičnog zlostavljanja postavili na društvene mrežeNa snimku, koji je zgrozio i naljutio Srbiju, vide se trojica dečaka. Jedan snima, drugi stoji u pozadini a treći zlostavlja mačku. Dečak ju je neko vreme držao u ruci, a zatim je iz sve snage bacio o zemlju.

Isto prošlog meseca, i Čačak je šokiran mučenjem mačke.

Stanare zgrade u Bosanskoj ulici je tokom jedne noći uznemirilo šest, sedam eksplozija, nalik petardama. Ujutro su bili zgranuti onim što su videli iza zgrade. 

Nekima je bilo je "zanimljivo" da uhvate mačku, na nju privežu petarde i vežu je za roštilj, a onda aktiviraju petarde i posle toga zapale izranjavljenu životinju.

Ne činite ovo... I prijavite svaki vid zlostavljanja životinja...

Video: EKSTREMNO UZNEMIRUJUĆE: Trovanje pasa u Grockoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. oktobar 2020 | 21:41

    Sve na zemlji je stvoreno sa Bozijom promislju,pa i zivotinje,i one imaju dusu,i osecaje,ponekad ce zivotinje bolje razumeti coveka no sto ce covek razumeti coveka,svako nehumano ponasanje prema zivotinji gde se gubi logika i zdrav razum treba sakcionisti bolesni um

  • Crnogorac

    6. oktobar 2020 | 21:44

    Covjek je najveca zivotinja

  • Stojko

    6. oktobar 2020 | 22:05

    Lepo je to sto imamo statistiku broja prijava, a da li mozemo da dobijemo statistiku broja osuda i iznos naplacenih kazni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA