≫ 

Krizni štab nakon sednice: Alarmantan rast obolelih u Srbiji, pooštravaju se mere u žarištima

Rizik da se ove nedelje zarazimo za 19 procenta je veći u odnosu na prošlu nedelju

  • 64
Sednica kriznog štaba Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korone sastali su se u 11 sati u Palati Srbije, gde su odražli sednicu, i doneli odluku da se pooštri kontrola sprovođenja mera u onim gradovima u kojima raste broj obolelih, ali i ograniči rad svih objekata do 23 sata, bez obzira na to da li imaju baštu ili ne. 

Na dnevnom redu je bila samo jedna tema - analiza trenutne epidemiološke situacije. 

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kazala je nakon sednice da je sada ključni momenat da sada svi  damo sve od sebe da budemo odgovorni i savesni, i da poštujemo sve mere koje su uvedene.

Istakla je da je najveći broj obolelih i dalje u Beogradu. 

- Diskutovali smo o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Videli smo da je došlo do blagog povećanja obolelih od korona virusa u prethodnom periodu. Mi smo na globalnom nivou još dobri, ali u odnosu na prethodnu nedelju je situacija gora. Ove nedelje je rizik bio 19 odsto veći za obolevanje nego prethodne nedelje, tako da nam je to jedna alaramantna situacija - kazala je Darija Kisić Tepavčević nakon sednice.

Napomenula je da je u zatvorenom prostoru i dalje broj limitiran na 30 osoba,  dodala da je doneta nova mera da svi objekti mogu da rade samo do 23 sata.

- Bez obzira na to imaju li baštu ili ne - kazala je ona.

Dodala je i da nije razmatrana mogućnost zatvaranja Beograda, ali da će se pooštriti kontrola poštovanja mera. 

- Kontrola primena mere se mora pooštriti u onim gradovima u kojima se broj povećava, i kontrola i sankcije - izričita je bila prof. dr Kisić Tepavčević.

Juče je u Srbiji bio skoro trostruki skok novih zaraženih u odnosu na ponedeljak. Virus je za 24 sata potvrđen kod 120 osoba. Najviše zaraženih je bilo opet iz Beograda, 57, odnosno 47 odsto, što čini polovinu svih novih obolelih za jedan dan.

U Srbiji su do sada na korona virus testirane 1.166.882 osobe, a virus je potvrđen kod 34.072. Odneo je 757 života.

Juče je, da podsetimo, bilo  tačno 7 meseci kako je, 6. marta u Srbiji potvrđen prvi slučaj obolevanja od od korona virusa.

U odnosu na druge zemlje u regionu, ali i u Evropi, u Srbiji je situacija najbolja, ali struka i zdravstvene vlasti pozivaju na opreznost, jer svakog momenta može da dođe do preokreta.

Video: Sve tajne respiratora: Otkrivamo šta pacijentu radi mehanička ventilacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐑🐑🐑🐑🐑

    7. oktobar 2020 | 11:53

    Jel vi ozbiljno raspravljate o uvodjenju nekih mera? Uzecemo vam meru kad budemo izasli na ulicu zbog zaj...nja ovog napacenog naroda.

  • Ooo

    7. oktobar 2020 | 11:23

    54 lica zarazena na 2,5 miliona u Bg i to je puno???

  • power

    7. oktobar 2020 | 12:21

    Ludilo, stavljaju nam lanac oko guše , a navodno zbog naseg zdravlja “ mnogo brinu “! Sramota , Beda , Očaj ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA