≫ 

54 odsto obolelih od korone iz Beograda, slede 4 grada: Oko 5 procenata iz inostranstva unelo kovid

Ovo su najnovije informacije u vezi sa korona virusom

Krizni štab konferencija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Konferencija za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 održana je danas u 15.15 sati u Palati Srbija.

Na konferenciji su govorili dr Darija Kisić-Tepavčević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dr Zoran Baščarević, direktor Insituta Banjica.

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 121 osobe, a istovremeno je preminuo 1 pacijent. 

Testirano je 6.700 osoba, a na respiratorima je 20 pacijenata. Ukupno je preminulo 758 osoba.

Od početka epidemije registrovana su 34.193 slučaja zaraze korona virusom.

Hospitalizovana su 283 pacijenta.

Kako je navela dr Darija Kisić Tepavčević, 66 pozitivnih je iz Beograda, odnosno 54 odsto od ukupnog broja novozaraženih, zatim 8 iz Kragujevca, iz Niša 5, Novog Sada i Loznice po 4, Vranja i Kraljeva po 3. Ostali gradovi jednu ili dve pozitivne osobe imaju.

U KBC Dragiša Mišović su hospitalizovani jedno dete i jedna majka, rekla je dr Kisić.

Stanje u školama

- Kada je u pitanju situacija u školama, ukupno je registrovano 80 đaka koji su bili pozivini - 52 iz osnovnih škola i 28 iz srednjih. Kod većine se radilo o sporadičnim slučajevima. U osnovnim školama su detektovana dva klastera, u Beoradu sa 4 đaka i u Kragujevcu dva. Kada su u pitanju srednje škole, u pitanju je jedan klaster sa područja grada Beograda. Sva deca pozitivna na koronu imala su blaže simptome bolesti - rekla je ona.

Od 28. septembra do 4. oktobra ukupno je prijavljeno 18 đaka pozitivnih na koronu - 9 koji pohađaju osnovnu i 9 srednju.

Vesić: Beograd je najveće žarište

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naveo je da je Beograd i dalje najveće žarište u Srbiji.

- Moramo da se posvetimo javnom prevozu i ugostiteljskim objektima. Uradili smo 125 nadzora u javnom prevozu, napisano je ukupno 15 prijava u prethodna dva dana. Svi vozači su u obavezi da nose maske. Tamo gde ima kabine, nije potrebno da nosi masku - objasnio je Vesić.

- Imali smo 183 prekršajnih naloga i 105 naloga sudiji za prekršaje za nepoštovanje mera ugostitelja - istakao je on.

Krizni štab konferencija Goran Vesić, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

On je apelovao da se poštuju mere, i istakao da je maska jedina zaštita i dodao je više od 1.600 vozila trenutno na ulicama Beograda.

- Imao sam sastanak sa ugositeljima, o tome koliko napora ulažemo u to da njihovi objekti rade - rekao je Vesić.

- Ulazimo u kritičan period kada bašte neće moći da rade, kada počinju slave... Zato moramo da budemo odgovorniji. Da to može, pokazalo se na primeru škola i vrtića - naveo je zamenik gradonačelnika.

Video: Kako će se kontrolisati rad ugostiteljskih objekata?

Dr Zoran Baščarević istakao je da je Banjica dva puta izlazila iz svog režima rada i prelazila u kovid status.

- Ukupno tri puna meseca Banjica nije radila ono čemu je namenjena, u ortopedskom i traumtaološkom smislu. Jedva smo dohvatili 5.000 ortopedskih zahvata. Nama nije teško da prelazimo u taj sistem, ali bismo voleli da lečimo ortopedske pacijente. Molim građane da nam omoguće da ostanemo u ortopediji, a da ne izlazimo po treći put u kovid sistem. Pomozite nam da ostanemo ortopedija - rekao je dr Baščarević.

Kako je rekao, ključnu pomoć imali su od anesteziologa i internista jer bez toga ne bi bilo moguće lečiti kovid pacijente.

Video: Preventivne mere za suzbijanje korona virusa

- Već danima više od polovine zaraženih je iz Beograda, logično je da najviše ima inficiranih u gradu gde ima najviše stanovnika. Nismo imali zaražavanje ni u jednom privrednom objektu. Uglavnom su to mlađe osobe i sporadični slučajevi. Možemo da kažemo da nemamo nijedno žarište, ali ne treba ni da dočekamo da nam se ona dese da bismo reagovali. Niz sporadičnih slučajeva predstavljaju potencijalne bombe za dalje širenje - navela je dr Kisić-Tepavčević.

Kako je navela, od ukupnog broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji samo 5 odsto je izjavilo da je u prethodnom periodu putovalo u inostranstvo, a najviše u Crnu Goru.

Istakla je da to nije veliki procenat zaraženih onih koji su se zarazili van zemlje i ukazala da je to znak da su se naši turisti pridržavali mera na putovanju.

- Više od polovine zaraženih koji su putovali u inostrastvo bili su u Crnoj Gori. To nije toliko visoka zastupljenost tih putnika u međunarodnom saobraćaju. Verovatno su se pridržavali mera - rekla je Kisić.

Sledi sezona respiratornih infekcija

Dr Darija Kisić-Tepavčević rekla je da sada sledi sezona respiratonih infekcija i u ovom periodu godine je velika učestalost oboljenja bolesti sličnih gripu.

Krizni štab konferencija Dr Darija Kisić-Tepavčević, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Dobra vest je da poštovanje preventivnih mera ujedno predstavlja i prevenciju za grip - objasnila je ona i rekla da se očekuje porast broja zaraženih kovidom ali da svojim ponašanjem pokažemo da to ne mora da se desi.

Gradski prevoz je mesto gde je veća mogućnost prenošenja respiratornih infekcija, dodala je dr Kisić-Tepavčević.

Pooštravanje mera

Zbog povećanja broja zaraženih, članovi Kriznog štaba za borbu protiv korone održali su sednicu i doneli odluku da se pooštri kontrola sprovođenja mera u onim gradovima u kojima raste broj obolelih, ali i ograniči rad svih objekata do 23 sata, bez obzira na to da li imaju baštu ili ne. 

Na dnevnom redu je bila samo jedna tema - analiza trenutne epidemiološke situacije. 

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kazala je nakon sednice da je sada ključni momenat da sada svi  damo sve od sebe da budemo odgovorni i savesni, i da poštujemo sve mere koje su uvedene.

Istakla je da je najveći broj obolelih i dalje u Beogradu. Dodala je i da nije razmatrana mogućnost zatvaranja prestonice, ali da će se pooštriti kontrola poštovanja mera. 

Video: Kisić-Tepavčević: Najveći broj zaraženih u Beogradu, mere se moraju pooštriti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jecks

    7. oktobar 2020 | 15:30

    Zatvarajte krizni stab.

  • Licemerka

    7. oktobar 2020 | 16:26

    Moja sestra živi u Švedskoj.Ja živim u Srbiji. Korona je (kao) u celom svetu. Moja sestra je dobro PSIHIČKI, dok ja nisam -jer nas PLAAŠEE SVAAAKI DAAN!!DOSTA JE BILO!!!!😡😡

  • Maa

    7. oktobar 2020 | 15:51

    Samo se narod u Srbiji plaši 👻👻👻👻👻. Oni žele da obolimo psihički!!!!😡😡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA