≫ 

Retka vrsta ptice prvi put uhvaćena u Srbiji: Nagađa se da je zalutala ili su je doneli vetrovi

Ptica je uhvaćena prilikom redovnog monitoringa i prstenovanja

  • 5
Sibirska plavorepka Foto: NP Tara

Tokom redovnog praćenja seobe i prstenovanja ptica na planini Tari uhvaćena je nova vrsta ptice za Srbiju, a radi se o sibirskoj plavorepki (Tarsiger cyanurus).

Ova vrsta je veoma redak gost u karpatskom basenu i do sada je hvatana svega nekoliko puta u Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji.

- Ornitolozi Nenad Spremo i Dejan Đapić uhvatili su jedan mladi primerak ove prelepe ptičice u ornitološku mrežu. Još uvek se ne zna odakle je po prvi put stigla u naše područje. Pretpostvalja se da je zalutala ili da su je doneli vetrovi. Tokom prethodnih godina prstenovano je nekoliko hiljada ptica, ali je ovo najzanimljivija vrsta koja je do sada registrovana - rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Ptica je uhvaćena prilikom redovnog monitoringa i prstenovanja, koja već nekoliko godina zajedno realizuju biolozi NP Tara i ornitolozi Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

- Na Tari jedo sada registrovano oko 140 vrsta ptica. Stanište je i izuzetno retkih vrsta, poput surogh orla i ovde se može pronaći oko 10 gnezdećih parova. Ovde su primećene i dugorepa sova, i mala sova veličine oko 15 centimetara i kao takva najmanja je u Evropi - rekao je Ranko.

Prirodno stanište sibirske plavorepke jesu zemlje Rusija, Mongolija, ali se može videti i u Japani, Koreji i Kini. U Evropi su njena gnežđenja potvrđena samo na krajnjem istoku Finske.

Tokom seobe retko se beleži u Evropi, s obzirom na to da zimuje u jugoistočnoj Aziji i Indijskom podkontinentu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA