≫ 

Danas su Miholjske zadušnice: Ne zaboravite jedan papirić, idite i na groblje i u crkvu

Sveštenik u crkvi vinom preliva žito, a posle službe običaj je da se ide do grobova pokojnika

  • 0
Zadušnice žena groblje sveća Foto: Shutterstock

Danas je dan kada bi trebalo da se setimo onih koji su nas napustili, da obiđemo njihove grobove i zapalimo sveće - obeležavaju se Miholjske zadušnice. Vreme je i da odemo u crkvu i pomolimo se za naše drage preminule članove porodice, prijatelje, drage ljude...

Zadušnice su uvek subotom, a tim povodom se organizuju i bogosluženja u crkvama. Subota je dan mrtvih jer je Hristos toga dana uoči Vaskrsenja još bio u grobu.

Osim Miholjskih ili jesenjih, postoje i Duhovske ili letnje, prolećne su u nedelji pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske zadušnice.

"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih!", reči Svetog Jovana Zlatoustog, koje se na današnji dan čitaju u crkvama.

Na današnju liturgiju poželjno je da ponesete kuvano žito i crno vino, kao i da nabavite sveću za žito i po svećicu za svakog upokojenog. Njih može da zameni i jedna veća sveća, koja se pali za sve. Ne zaboravite i spisak imena upokojenih na papiriću.

Sveštenik u crkvi vinom preliva žito, a posle službe običaj je da se ide do grobova pokojnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA