≫ 

Pored smrdibube, u Srbiji hara i smrdljiva Greta: Ulazi u stanove, uništava sve pred sobom

Kod naših komšija postoji odomaćen naziv za nju - smrdljiva greta, dok se kod nas taj insekt zove mramorna smrdljiva buba

  • 9
Smrdibube Foto: Wikimedia Jean-Jacques MILAN/Robert Flogaus-Faust

Nakon što su hrvatski mediji preneli vest o smrdljivoj greti, insektu koji ulazi ulazi u stanove i uništava plodove u vrtovima, proverili smo da li ova vrsta bube postoji i u Srbiji.

Kako za Telegraf.rs objašnjava dr Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, reč je o invazivnoj vrsti, koju mi zovemo mramorna smrdljiva buba.

- Ova koja se pojavljuje kod nas je invazivna vrsta iz jugoistočne Azije i širi se Evropom poslednjih desetak godina. Pretpostavljam da je to ista vrsta, samo mi nemamo odomaćen naziv, dok je Hrvati zovu smrdljiva Greta - kaže on na početku razgovora.

Kako je rekao, kod nas naziv za zelene smrdibube jeste smrdljivi Martin, kako ih zovu i u Hrvatskoj.

Smrdibube, Rhaphigaster nebulosa Smrdljivi martin ili zelena domaća smrdibuba Foto: Wikimedia/Archaeodontosaurus

- Smrdljivi martin je ova domaća, zelena smrdibuba koja odavno obitava kod nas, a ova druga invazivna vrsta se poslednjih desetak godina širi Evropom - objašnjava Aleksić.

Smrdljiva greta ili mramorna smrdljiva buba, kako je zovemo u Srbiji, poljoprivredna je štetočina i, kako kaže naš sagovornik, sa te strane je interesantna za poljoprivrednike, šumare i druge.

Kako je rekao, hrani se sa preko 100 biljaka, ali je bezopasna po ljude, ne prenosi nikakve zarazne bolesti, pa sa zdravstvene strane nije interesantna.

Dr Aleksić je objasnio i po čemu se ova vrsta razlikuje od "domaće" smrdibube.

- Razlikuje se po tome što ima bele pege sa strane i na antenama, malo je veća od ovih naših i nema baš previše prirodnih neprijatelja - objašnjava naš sagovornik.

Smrdibube, Dolycoris baccarum A ovako izgleda smrdljiva greta Foto: Wikimedia/Hectonichus

Smrdljivoj Greti odgovara ovo podneblje i zato se i raširila po Evropi i po Srbiji.

I smrdljivom Martinu i smrdljivoj Greti odgovara toplo vreme, a u ovo doba kad se temperature spuštaju kreću u potragu za toplim mestom gde bi se sklonile i lakše prezimile, zbog čega uleću u stanove.

Prema rečima stručnjaka, ono što je karakteristično za njih jeste da u slučaju kada se osećaju napadnuto, ukoliko ste ih malo jače stisnuli i zgnječili, ispuštaju karakterističan i vrlo neprijatan miris.

Video: Smrdibube nam ne ulaze samo u stanove, ulaze i u nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krcko Orascic

    10. oktobar 2020 | 16:04

    Sto se neko ne potrudi da se prskaju te bube kao i sto se komarci zaprasuju da se bar smanji taj nalet svake jeseni isto ....kao i sa Ambrozijom nikog ne zanima da se uniste te biljke ili apaleuje na ljude i gradska zelenila da se to suzbija i bar malo ublazi ...ljudi jedva disu od alergija a niko nista da preduzme ...Dal je moguce da nemamo sluzbu za zastitu zivotne sredine koja ce se pozabaviti i ovakvim datim problemima a iz godine u godinu sve gore...Bas bzv ...

  • Danijel

    10. oktobar 2020 | 14:35

    Greta, Merilin ili Brižit, potpuno je svejedno. Mnooogo ih je.

  • Geras

    10. oktobar 2020 | 14:33

    Strasno nemoze da se živi od smrdibuba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA