≫ 

Kod Gornjeg Milanovca u oktobru procvetala jabuka, meštani kažu da je to loš znak

Da li postoji isto verovaanje u vašem kraju?

  • 17
Jabuka u cvatu, Gornji Milanovac Foto: Nenad Jakoviljević

U selu Mutanj kod Gornjeg Milanovca fotografisano je drvo jabuke u cvatu - u oktobru. Fotografija je nastala na obroncima planine Rudnik pre sedam dana.

Po starom verovanju, rekao nam je autor fotografije Nenad Jakovljević, to je znak da će zima biti oštra.

Fotografija je slučajno nastala uoči najave velike kratkotrajne promene - da će se zemlja zabeleti prvi put ove jeseni, te da će pasti obilne padavine, podići nivoe reka količinom kiše koja padne za ceo oktobar, ujedno spuštajući temperature vazduha. Najavljena su i moguća izlivanja u slivovima Kolubare i Zapadne Morave.

Prema jutrošnjim navodima, za samo dva sata u Beogradu je temperatura pala za četiri stepena. Prema podacima za podne, u Novom Sadu bilo je devet stepeni, u Valjevu i Beogradu 10, u Sjenici 13. Do 15 časova i Kragujevcu temperatura je spala na 11 stepeni, u Valjevu i Beogradu na devet, u Velikom Gradištu sa 22 na 13...

Prethodno, oglasio se i Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ-a sa prvim - dugoročnim - najavama za zimu. Kako je kazao, ne očekuju se ekstremne prilike, ali se očekuje da predstojeća zima bude hladnija u odnosu na prethodnih nekoliko, jer se, kako je kazao, svake četvrte godine javljaju hladnije zime.

Da li jabuka u cvatu najavljuje isto? Postoji li u vašem kraju ovakvo verovanje?

Video: Sveti bor u dvorišu manastira Nikolje uslišava molitve bolesnih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ruralni srbin

    12. oktobar 2020 | 21:03

    Babske price.Meteoroloska struka.Treba nam ipak jaca zima, da pobije ove bubetine sto se nakotile a nikad ih nije bilo na ovim prostorima.

  • Max

    12. oktobar 2020 | 20:53

    E moj nedeljko pa samo pre mesec dana si najavio zimu kao jednu od najblazih i da sneznih padavina ce biti tek krajem jan i pocetkom feb. Ko vama vise da veruje. Moj telefon za vas je izmislio prognozu zasto bar istu ne objavljujete kako tamo pise da izbegnete blam

  • Bhm

    12. oktobar 2020 | 21:20

    Jeste jeste,krug na nebu iznad Rtnja,cveta voće po celoj Srbiji,Indijanci skupljaju drva već 3 meseca,kiša pada u oktobru ko da je jesen,jutra hladna,dan kratak....sve mi liči da će 31.12.2020.u ponoć početi nova godina a da će u januaru biti neobično sveže...sve su to neka predskazanja da će na zimu biti zima i to ne obična nego hladna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA