Ovaj čovek čuva stari zanat - pravi korpe od pruća: Kad neko nema novac, rukotvorinu daje i za hranu

Jesen je vreme kada se nada da će prodaja korpiiti bolja

  • 1
Safet Demirović Foto: S. T.

Safet Demirović (45) iz sela Lepenica još od detinjstva plete korpe i koševe od vrbovog pruća, koje prodaje po selima i gradovima na jugu Srbije, jer mu je to, uz nadničenje, izvor prihoda.

Priča kako leti bere grančice vrbe pored Južne Morave. Neke od njih ljušti i suši, dok druge ostaju neoljuštene.

- Ovaj zanat sam naučio od svojih starijih, najčešće su to žene radile, ali i po neki muškarac. Mi Romi iz Lepenice smo poznati po pletenju korpi i koševa. Male korpe pletem za sat vremena i one su od ljuštenih grančica. Za koš mi treba malo više vremena i on se uglavnom radi malo duže - priča Safet.

Jesen je vreme kada se nada da će prodaja korpiiti bolja.

- Male korpe prodajem po 500 dinara, a koš za 1.500, ali mogu i za 850 dinara da ga dam. Narod slabo kupuje ovo, neki nemjau para, a ni u selima se više ne čuva stoka, tako da im i koševi nisu više potrebni. Sada nema razlike u životu na selu i u gradu. Ko nema da mi da novac za korpu, pristajem i na hranu. Može hleb ili bilo šta drugo što domaćin može da izdvoji. Kao po nepisanom pravilu, korpe kupuju oni koji su siromašniji, oni slični meni, a ne bogati, pa tada pristajem i na zamenu za hranu, jer oni koji su na selu ipak imaju po nešto hrane koja im je višak - ukazuje Safet.

On kaže da mu korpice od pruća dobro dođu zimi, kada nema mogućnosti da radi kao nadničar zbog vremenskih prilika.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bog te cuvao

    12. oktobar 2020 | 21:36

    Safete vidi se da si dobar covek,i Bog ce tebi dobro da da. Drago mi je kada cujem da Romi rade. Bravo!!! A ne nece da rade,okace se drzavi na vrat i traze socijalnu pomoc. Sramota. Bravo za Safeta,treba da bude primer svim Romima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA