≫ 

Dr Kon: Očekuje se povećanje aktivnosti korone, ali ne očekujem da ćemo dnevno preći ovaj broj

Narednih dana se očekuje povećanje aktivnosti korona virusa

  • 6
Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za da se u narednom periodu očekuje povećanje aktivnosti korona virusa, ali da ne bi trebalo da imamo više od 200 novih obolelih na dnevnom nivou. Kazao je i da nije nemoguće da u novembru pojedine škole, u pojedinim sredinama pređu na onlajn nastavu.

Istakao je da se razmišlja o restriktivnim merama, ali i ponovio da uvođenje vanrednog stanja nije opcija.

- Prognoze za naredni period su da će doći do povećanja aktivnosti virusa. Tokom narednih dana se očekuje da će taj broj biti trocifren, ali ispod 200 - kazao je Kon za RTS.

Epidemiolozi će, kako je istakao, pratiti situaciju, ali da od našeg ponašanja zavisi da li će virus biti usporen, bar u Beogradu.

- Tu je transmisija virusa najintenzivnija, ali u ostatku Srbije nije tako. U Srbiji se dešava prelivanje pacijenata iz zemalja okruženja. Do sada je utvrđeno da je to oko pet posto. Ipak, najveća cirkulacija je u samom stanovništvu i jeste u uzrastu između 20 i 40 godina, ali zahvata i sve ostale starosne strukture - kazao je Kon.

Restriktivne mere, ali ne i vanredno stanje 

Ponovio je da uvođenje vanrednog stanja nije opcija i da se ne razmišlja o tome, već da o nadzornim sistemima, kao što su škole.

-  Prošle nedelje se virus pojavio u 21 novoj školi, ali sve su sporadični slučajevi, što je jako važno napomenuti. Virus jeste u cirkulaciji, ali ga nadziremo dobro. Ukoliko ne budemo uspeli tako, onda se mora razmišljati o nekim restriktivnim merama, ali o vanrednom stanju ne -  naglasio je Predrag Kon.

Škola, deca, nastava, ranac, maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o potencijalnom zatvaranju škola u novembru, Kon je naveo da to trenutno nije opcija i da bi se to desilo u slučaju ozbiljnog pogoršanja epidemijskog stanja.

- U nekim lokalnim sredinama i eventualno u pojedinim školama, nije nemoguće da se pređe na onlajn nastavu. Nema nijednog razloga, epidemiološkog, da to bude za sve škole - rekao je on.

Naveo je da u samom suzbijanju epidemije ništa ne može da pomogne, a da lek remdesivir, koji je juče  počeo da se primenjuje u Srbiji, služi za lečenje onih koji su već oboleli, kao i da je dobra vest da je taj lek prisutan.

Video: Kon:U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    13. oktobar 2020 | 10:05

    A ja ocekujem da ti odes u penziju.Dosta je bilo nagledali i naslusali smo te se decenijama ,vreme te je pregazilo ...

  • Lignja

    13. oktobar 2020 | 10:04

    Ko je ovaj?

  • Boža zemunac

    13. oktobar 2020 | 10:50

    Vreme ti je za penziju i silazak sa TV ekrana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA