≫ 

Tifani staklo sa Zlatibora obišlo svet: Velimir napravio vitraže koji krase i državničke palate

Pre tri decenije Velimir Tošanić u Nemačkoj je naučio ovaj, kako ga naziva, umetnički zanat i od tada počinje magija

  • 1
Velimir Tošanić, Tripkova, Zlatibor, vitraži, staklo

Foto: RINA

U radionici u zlatiborskom selu Tripkova, Velimir Tošanić zajedno sa ćerkom Anom stvara prava remek dela i to na staklu. Pre tri decenije u Nemačkoj je naučio ovaj, kako ga naziva, umetnički zanat i od tada počinje magija. Jedan je od retkih u Srbiji koji se bavi tifani tehnikom, koja je krajem 19. veka nastala u Americi.

- To je jedna od najzahtevnijih tehnika kad je u pitanju rad na staklu. Ono se kupuje u tablama i posle od njega pravite šta god poželite. Staklo se obrađivalo još pre hiljadu godina, ali na jako primitivne načine. Jedan od članova poznate američke porodice, Adam Tifani u taj pravac je doneo promenu, jer je umesto olovnog profila počeo da upotrebljava bakar i kalaj.

Ono što je prilikom obrade, na ovaj način neophodno, jesu preciznost, strpljivost, ali i umetnički dar. Svaki delić mora ručno da se obradi i tek onda da se sklopi u celinu - kaže Velimir za RINU.

Ovaj Zlatiborac od stakla može da napravi bilo šta – lampu, luster, ukrasne predmete, šarene prozore i vitraže ogromnih veličina. Osim tifani tehnike, naučio je kako da svoje radove išara peskom, ali i princip fuzionisanja, kada se staklo peče u peći da bi dobilo određeni, željeni oblik.

Kada je početkom devedestih počinjao ovim da se bavi, doživljavao je to kao hobi, međutim vrlo brzo je preraslo u ozbiljan porodičan biznis, a njegovi radovi obišli su svet.

- U doba velike inflacije moja mesečna plata je bila tri marke, a ja sam baš tada pogodio posao u Peći za 15.000 maraka i to je presudilo da ozbiljnije pristupim ovom poslu i da on postane moj izvor prihoda.

Dobar glas daleko se čuje, pa su porudžbine stizale sa svih strana. Najlepši i najveći vitraži urađeni su tamo gde nismo imali dozvolu da snimamo, a to je kuća Slobodana Miloševića u Požarevcu, kao i vile na Dedinju, čiju su vlasnici javnosti nepoznati ljudi - kaže ovaj zanatlija sa Zlatibira.

Zahvaljujući ovom umetniku, ime sela Tripkova postalo je poznato mnogima širom sveta. Osim što je radio vitraže za srpske državnike, Velimirova dela krase vile u Rusiji, dvorce na obali Baltičkog mora, prešla su okean i stigla čak do velelepnih građevina u Americi.

- Kod nas je dolazio i vladika Britansko-skandinavski i sve prozore za jednu drvenu crkvu naručio ovde. Radili smo na tome nekoliko meseci i uskoro sve to šaljemo tamo. I dalje radimo po porudžbini, a posla uvek ima dosta. Pre nekoliko godina radili smo vitraže za jedan dvorac u Sankt Petersburgu, koji je kasnije pretvoren u hotel, a u kojem vrlo često odseda njihov predsednik Vladimir Putin i tu prima goste - priseća se Velimir.

Radionicu ovog maštovitog zanatlije često posećuju brojni umetnici, slikari i vajari, a studenti iz Novog Sada tu su pripremali i svoje diplomske radove. Željan da svoje znanje prenese i drugima, Velimir organizuje i radionice, na kojima se uči obrađivanje stakla tifani i drugim tehnikama.

Iako su njegova dela obišla brojne prestonice i državničke palate, Velimir je kao pravi lokal patriota najviše ponosan na vitraže koje je uradio za Gradsku kuću u Užicu i zgradu opštine u Čajetini.

Video: Dijamantski prsten za 111 dinara: Potrebni su vam staklići flaše i 50 evro centi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosiljka

    17. oktobar 2020 | 08:05

    Ovo je lepa reportaza i lep tekst. Jako je lepo da se cuje nesto lepo i neobicno.Pisite vise o nasim ljudima i njihovim zanimanjima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA