≫ 

Radoman bez noge radi sve poslove, vozi auto i ne odustaje: Ako kloneš i predaš se, onda je još gore

Radoman Baković (61) ostao je bez posla pre 17 godina, a godinu kasnije i bez noge

  • 0
Radoman Baković Printskrin: RTS

Zbog brojnih barijera, život osoba sa invaliditetom u gradu nije lak, a zbog konfiguracije terena, u planinskim selima još je teži. Ipak, Radoman Baković iz prijepoljskog sela Brajkovca, nije se predao, čak je i proširio poljoprivredne poslove otkako je pre 16 godina ostao bez noge, piše RTS.

Za dugu zimu na obroncima Kamene Gore šezdesetjednogodišnji Radoman se već spremio, seno je u štali, drva kraj kuće, a u vrtu se već priprema za prolećnju setvu, i to sve na štakama...

- Ne može ovde proteza, urađene su one dobro, ali ne može, ja odem na jednu stranu - super, a ako je sad otud navijeno, i kad se vraćam meni dođe više ta noga. Vozim traktor i kola pomalo, kupila mi deca da imam za prvu pomoć - kaže Radoman.

Ima i konja koga koristi kad je veliki sneg.

- Išao sam bogami do Kamene Gore, do ambulante - priča Radoman.

Ni njega, ni suprugu nije obeshrabrilo ni kada su, kao krojači u "Tekstilnom kombinatu" pre 17 godina, ostali bez posla, godinu kasnije ostao je i bez noge, jer trojica sinova su se morala školovati, koji su otišli dalje ali uvek se na njih mogu osloniti.

- Ako kloneš, ako se predaš, onda ti je još gore, ako samo sediš u kući i razmišljaš kako ovo kako ono, što, onda nema - gotova je. Idem ja i po kafanama i na svadbe i na slave, gde me god ko zove, ja idem - kaže Radoman.

Zovu ga, da im s traktorom dovuče drva, uzore njivu za krompir, izvuče auto iz zimskih smetova, pri tom ne smanjujući obaveze na imanju od 16 hektara.

- Jedino malo što smo smanjili stado ovaca, a drugo nismo. Ranije smo držali volove, možda po 2, 3 krave, a sad kako smo kupili traktor imamo četiri krave. Ranije nismo imali maline, sad imamo i to. Kad neko pita šta radi Radoman, ja kažem: "On stigne sa jednom nogom, što ne bi neko sa tri" - kaže Vera, Radomanova supruga.

Ne krije Radoman da to ne bi mogao bez Verine podrške. Ni tuđu negu nije ostvario, jer, piše u rešenju nema pravo, ali dok ga služe ruke, dodaje, njih dvoje neće stati, a sve u želji da ni u čemu ne oskudevaju sinovi i unuci kad dođu.

Video: Sa 13 godina je postao invalid, a onda je na istom mestu gde je doživeo nesreću, spasio davljenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA