≫ 

Srpski genije završio je 2 teška fakulteta: Ima 23 godine, položio je 84 ispita, sve su desetke

Pokojni Mihajlo Sporić bio mu je najbolji drug

  • 28
Stefan Đorđević

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ima samo 23 godine i diplome dva fakulteta - Elektrotehničkog i Fizičkog. Stefan Đorđević, iz Beograda, za četiri godine studija položio je ukupno 84 ispita, 45 na ETF i 39 na fizici, pišu "Novosti".

U indeksima je upisano isto toliko desetki! Trenutno, radi kao saradnik u nastavi na Fizičkom fakultetu, drži vežbe. Iako je konkurisao za master, tehnički ga je već završio. Sve ispite je položio unapred, ostao mu je pola ispita i da odbrani rad. Planira doktorske studije u inostranstvu i da se potom vrati u Srbiju.

Kaže da je za uspešno studiranje najbolje upisati ono što volite. A matematika i fizika su bile njegov izbor od osnovne škole, a zatim i Matematičke gimnazije.

- Moj najbolji drug Mihajlo Sporić i ja, koji je nažalost prošle godine preminuo, u Kembridžu od raka, bili smo fizičari. Međutim, fizika na Fizičkom fakultetu, u prve dve godine nam je poznata iz gimnazije, pa smo hteli da upišemo još jedan fakultet. Izbor je pao na ETF - priča Stefan.

 

 

- Pošto predavanja i vežbe nisu obavezni, uspeo sam da se uklopim. Na Fizičkom sam išao na sva predavanja u trećoj i četvrtoj, a na ETF u prvoj i drugoj godini. Ne mogu da kažem da je bilo lako, ali ni da nije mnogo teško.

Ovaj mladi naučnik ističe da je sve bilo lakše, zbog Matematičke gimnazije. Kako je bio u mentorskom odeljenju, koje je rezervisano za najbolje među najboljima, znanje je sticao od profesora univerziteta. Posebno pominje Natašu Čaluković i Alkesandru Dimić. Uvek je želeo nešto više. Tako je već u četvrtom razredu učio "Kvantnu mehaniku", koja je predmet na trećoj godini Fizičkog fakulteta. Matematiku je zavoleo od trećeg razreda osnovne škole, zahvaljujući Arhimedesovoj školi.

- Fizika mi se svidela, zato što je to matematika koja je primenjena na opisivanje sveta i prirode oko nas. Dopalo mi se kako na osnovu matematičkih formula može da se opiše priroda i zakoni koji važe u njoj. Jezik fizike je matematika. Imao sam dobru profesorku fizike u OŠ "Ćirilo i Metodije" Selmu Popović, koja se baš trudila oko nas, da nam na regularnim časovima lepo objasni, držala je dodatnu nastavu i otkrila tu zanimljivu stranu fizike.

"Takmičio" se sa najboljim drugom, pokojnim Mihajlom Sporićem

 

- Mihajlo je bio moj najbolji drug. Išli smo u isto odeljenje u Matematičkoj gimnaziji. Zajedno smo upisali oba fakulteta. I on je dao prvu godinu sa svim desetkama na oba. Onda je otišao na Kembridž, gde sam ga često posećivao. Jedan pored drugog smo dosta napredovali i u matematici, i u fizici. On se takmičio sa mnom, ja sa njim. Kad sam ja nešto znao, želeo je da nauči. Kad je on znao nešto više, želeo sam da ga stignem. Bili smo nerazdvojni.

Najviše "muke" tokom studija zadali su mu Osnovi elektrotehnike i Programiranje na ETF. Iz ovih predmeta je dobio devetke, koje je poništio. To je uradio, kaže, jer je pogrešio u računu, a znao je da zna za 10. U junu je "čistio" godine na oba fakulteta, osim u trećoj na ETF, kada je ostavio dva ispita za septembar.

- Na Fizičkom fakultetu je bilo duplo više ispita, jer za svaki predmet postoji pismeni. Često se dešavalo da bude pismeni na Fizičkom i usmeni na ETF istog dana. Koristio sam sve što sam mogao, davao kolokvijume ranije, polagao u predroku, polagao neke predmete iz treće u drugoj. Matematiku u prvoj godini ETF sam celu znao, pa sam veoma lako položio. Na fizici je ozbiljnija matematika. Programiranje sam više naučio u Matematičkoj gimnaziji, nego na fakultetu.

Stefan otkriva da bi trebalo učiti kontinuirano, ali da on to nije radio. Zahvaljujući predznanju nije morao da sedi nad knjigom od jutra do večeri. Najviše se spremao nekoliko dana pred ispit. Programiranje mu, kaže nije bilo omiljeno ni u gimnaziji, ni na ETF. Zanimljivije mu je da računa na papiru, da sam dođe do nekog zaključka.

- Ljudi upisuju ETF ne zato što ga vole, nego zato što je perspektivan i zato se muče da završe studije. Upisao sam ono što sam voleo. Ako se nešto voli, i dobro je rađeno u srednjoj i osnovnoj školi, studiranje nije teško.

Među studentima, kojima Stefan drži vežbe je i njegova devojka Ana. Kaže da je sjajan predavač, da odlično objašnjava i da je jedan od boljih asistenata koje je slušala. Želja joj je da on upiše doktorske, a ona master studije u istom gradu.

Iako je tek zvanično upisao master na Fizičkom fakultetu, Stefan je tokom studiranja unapred položio sve ispite. Ostao je master rad i polovina ispita, kao i da se upišu ocene. I to su sve desetke. Prošle nedelje je stao i za katedru.

- Prvo predavnje, studenti četvrte godine su imali kod mene iz Relativističke kvantane mehanike, koji je obavezan predmet i jedan od dva najbitnija. Srećan što sam to dobio, jer to me interesuje. Nisam stigao da ispričam sve u dva časa, pa planiram da povećam na tri. Neki studenti su stariji od mene, neki su moje godište jer su obnovili godinu, a nažalost, samo troje su upisali fakultet kad i ja.

Stefan navodi da planira doktorske studije u inostranstvu, kako bi naučio nešto novo. Cilj mu je da se vrati u Srbiju, da bude profesor ili da radi u nekom institutu. Kaže da program na Fizičkom i Matematičkom fakultetu kod nas, odgovara masteru u inostranstvu. Voli da gleda serije, filmove, bavi se numizmatikom, čuva album Lige šampiona, bavio se i košarkom…

Video: Tadija ima samo 16 godina i pravi je genije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    19. oktobar 2020 | 17:20

    Tako je bre, o ovakvim ljudima pišite a ne stalno o starletama i kriminalcima! Tebi dečko upućujem sve čestitke, svaka čast, kapa dole. Bog ti zdravlje i sreću dao, samo napred. Budi ponosan na sebe a i drzava Srbija je sigurno ponasna na tebe. JOŠ JEDNOM ČESTITAM OD SRCA

  • Bobica

    19. oktobar 2020 | 17:26

    Neverovatno!! Svaka ti čast, mladi čoveče! 👏👏👏👏👏....

  • hogar

    19. oktobar 2020 | 17:41

    o ovakvim omladincima treba da se pise i da budu na TV.. a ne Lune, Marko, Kristijan..... sacuvaj boze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA