• 3

Svete mučenike zveri nisu rastrgle, iznad tela gorele sveće: Narod veruje da ovako brinu o vernicima

, Telegraf

Zbog toga, ko se god na današnji dan nađe u tami i neprilici treba da zamoli za pomoć mučenike Taraha, Prova i Andronika i ona će doći

  • 3
Sveti mučenici Tarah, Prov i Andronik

Foto: crkvenikalendar.com

Srpska pravoslavna crkva i vernici na današnji dan, 25. oktobar, slave Svete mučenike Taraha, Prova i Andronika.

Tarah je rodom iz Кlavdiopolja u Siriji, Prov iz Side Pamfilijske, a Andronik – sin znamenitog efeskog građanina. Mučeni su sva trojica zajedno od antipata Numerija Maksima u vreme cara Dioklecijana. Tarahu je bilo 65 godina u vreme mučenja. Кada ga je antipat tri puta upitao za ime, on je sva tri puta odgovorio "hrišćanin".

Najpre su ih tukli štapovima, pa su ih krvave i ranjave bacili u tamnicu. Kada je antipat savetovao Prova da se odrekne Hrista obećavajući mu počasti od cara i svoje prijateljstvo, odgovori Prov sveti: "Niti careve počasti hoću; niti tvoje prijateljstvo želim". A kada je pretio svetom Androniku još većim telesnim mukama, odgovori mladi mučenik Hristov: "Telo moje pred tobom je, čini što hoćeš". Posle dugotrajnih mučenja po raznim mestima ova tri sveta mučenika bili su bačeni u pozorištu pred zverove. Pre njih neke druge osuđenike u istom pozorištu rastrgle su zveri. Ali zveri nisu htele da diraju svetitelje, nego su im se i medved i lavica ljuta umiljavali. Videći to, mnogi su poverovali u Hrista Boga i vikali su na antipata. Besan od ljutine i ljući od zverova, antipat naredi vojnicima, koji su ušli i mačevima isekli Hristove vojnike na komade. Tela im ostaše pomešana sa mrtvim telima ostalih osuđenika.

Trojica hrišćana, Makarije, Feliks i Verije, koji su prisustvovali ubistvu svetih mučenika, došli su te noći da uzmu tela njihova. Ali, kako su tela bila pomešana, a noć beše vrlo tamna, oni se u nedoumici kako da raspoznaju tela mučenika, pomoliše Bogu, i na jedanput pojaviše se tri sveće nad telima svetiteljskim. I tako oni ih uzeše i česno sahraniše.

I kao što su sveće gorele u mraku rasterujući tamu tako, veruje naš narod, i ovi sveci brinu o svim vernicima u mračnim noćima i osvetljavaju im put.

Zbog toga, ko se god na današnji dan nađe u tami i neprilici treba da zamoli za pomoć mučenike Taraha, Prova i Andronika i ona će doći.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima