• 8

Ivanuša: Situacija je ozbiljna, Srbiji potrebne jače mere, kontakte staviti u karantin

, Telegraf

- Izuzetno sam zabrinut. Situacija je ozbiljna i bez mera ne može se zaustaviti. Cela Evropa se kreće prema Bergamu - kazao je dr Marijan Ivanuša, direktor SZO za Srbiju

  • 8
Marjan Ivanuša Marijan, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije SZO u Srbiji

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju dr Marijan Ivanuša kaže da su poslednje brojke novih zaraženih korona virusom u našoj zemlji velike, i da je situacija ozbiljna, te da su nam potrebne jače mere, u smislu ograničenja okupljanja. 

- To su jako velike brojke i situacija jeste ozbiljna. Na neki način, to je u skladu sa trendom u Evropi. Naravno, to je jako pogoršanje. Ovakvo pogoršanje treba zaustaviti što je ranije moguće. Vidimo da se zemlje, koje to nisu uspele, susreću sa velikim izazovima - istakao je Ivanuša za RTS.

Govoreći o merama, Ivanuša je rekao da je Srbija puno toga uradila, ali i primetio da mere koje postoje se ne sprovode svuda optimalno, kao i da su nam potrebna veća ograničenja.

- Videli smo kako je Srbija brzo prebacila zdravstveni sistem iz normalnog rada u kovid 19 rad. Povećala je bolničke i kapacitete testiranja... Na snazi su mnoge mere koje se, možda, ne izvode sve optimalno. Tu ima mesta za poboljšanje. Ali, treba razmiškljati i o novim merama jer kako  ljudi  skupljaju, virus se više širi. To treba ograničiti. Ljudima koji rade treba omogućiti da budu bezbedni. I kod kuće treba voditi računa.  Ko ima simptome treba da se testira, a kontakte staviti u karantin. Oni koji imaju simptome treba da idu kod lekara jer pravovremeno lečenje spasava živote - kazao je Ivanuša.

Na pitanje da li treba uvesti obavezan PCR test za sve koji ulaze u zemlju, kazao je da je to jedna od mogućih mera ali ne i odlučujuća. 

- Virus je prisutan među populacijom. Oni koji dolaze u državu mogu se testirati PCR-om, pronaći će se neki zaraženi, ali će neki  promaći. To je moguća mera ali nije odlučujuća. Najbitnije je sprečiti okupljanje ljudi i nositi maske - objasnio je Ivanuša i dodao:

Izuzetno sam zabrinut. Situacija je ozbiljna i bez mera ne može se zaustaviti. Cela Evropa se kreće prema Bergamu. Treba da se setimo šta je bilo u martu.

Video: Vučić: Danas između 600 i 700 obolelih, preti brojka od 1.000

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    Kažu da se korona uvukla u specijalnu bolnicu u Slankamenu, da je stanje dramatično, nema opreme, a zaposleni ne smeju da reaguju jer se boje otkaza.

  • GRRR

    Zabranili ste deci da pevaju, a vi svi pevate istu pesmu:Trla baba lan da joj prođe dan. Ostavite nas na miru!

  • Šta ćeš

    Mali deo ,,bukača" odbija stvarnost, dakle korona ne postoji, ko će me naterati da nosim masku, sad kreću krsne slave,pa pojedini domaćini ja ću da slavim busa se u grudi, u komšiluku u subotu veselje puna šatra ( pošto ne mogu u restoranu) muzika lumperaj u nedelju čuveni buvljak svaki deseti nosi masku iiiii ko je tu kriv samo bahatost i glupost pojedinaca, tu ne pomaže ni policija ni vojska ni vlada ni predsednik države.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima