≫ 

Beba od pet meseci pozitivna na kovid, na lečenju je u KBC Dragiša Mišović

Raste broj pregleda i hospitalizacija

  • 4
Majka, beba, korona virus

Foto-ilustracija: Pixabay

Broj novoobolelih od korona virusa raste, a prekjuče je zabležen i najveći broj zaraženih od početka pandemije - 757 osoba. Raste i broj hospitalizovanih, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije, dok je u Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" primljena i beba od pet meseci.

U KBC "Dragiša Mišović" na lečenju beba od pet meseci

 

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" ističe za RTS da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

- Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visoko febrilno koje nije lošeg opšteg stanja, ali je kovid pozitivno i primljeno je u bolnicu da se isprati njegovo stanje - istakla je Ostojićeva.

Na lečenju su, navodi, deca od pet meseci do 18 godina.

Šestoro učenika inficirano u Novom Pazaru i Tutinu

 

U Tutinu i Novom Pazaru potvrđeno je 6 slučajeva inficiranih korona virusom među decom školskog uzrasta, prenosi RTV Novi Pazar.

Kako je istakao epidemiolog novopazarskog Zavoda za javno zdravlje dr Safet Ganić, epidemiološka situacija kod školaraca za sada je pod kontrolom.

Ganić je kazao da je korona potvrđena kod četvoro srednjoškolaca iz Novog Pazara i dvoje osnovaca iz Tutina, ali da škole nisu potvrđene kao izvor zaraze, već su to importovani slučajevi, uglavnom iz porodičnog okruženja.

- Što se tiče samog mesta početka zaraze, do sada nismo imali ni jedan izvor zaraze koji smo mogli povezati sa nastankom u školi, već su to importovani slučajevi koji su uglavnom nastali od obolelog člana porodice, pa su onda preneti u školu. Hvala Bogu nismo imali ni jedan povezani slučaj, u smislu da smo u jednom odeljenju imali po dva ili više đaka, već su to bili izolovoani slučajevi, po jedan đak u jednom razredu u po jednoj školi - izjavio je epidemiolog Ganić.

Objasnio je da su oboleli odmah izolovani, i da su na ambuilantnom lečenju pod zdravstvenim nadzorom.

- Situacija se prati iz dana u dan. Sve škole su prema ugovoru dužne da nam svakog dana šalju izveštaje, u kojima se navodi broj dece koja pohađaju nastavu i promene u njihovom zdravstvenom stanju. Do sada je situacija pod kontrolom. Biće tih sporadičnih slučajeva i dalje, ali mi smo tu da reagujemo na adekvatan način - kazao je dr Ganić.

U Vranju hospitalizovano 30 pacijenata, 17 pozitivnih

 

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 60 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 37. Uzorkovana je krv kod 43 pacijenta i sačinjeno 36 RTG pluća.

Takođe, urađena su 23 pi-si-ar i 33 brza testa, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 4 pacijenta.

U kovid bolnici ZC Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 17 pozitivno na korona virus. Sa bronhopneumonijom su 23 pacijenta, na kiseoniku 11. Primljena su 3 pacijenta, a otpušten isti broj.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 150, saopštava gradski štab.

Vranje, panorama centar grada, Bolnica, Dom zdravlja, korona, kovid bolnica

Foto Milena Đorđević

U kovid ambulanti u Bujanovcu za vikend 20 pregleda

 

Raste broj obolelih od korona virusa i u tri od sedam opština Pčinjskog okruga, Bujanovcu, Vranju i Preševu, a prvi slučajevi posle dužeg vremena pojavili su se i u Surdulici i Vladičinom Hanu. Od 60 testiranih osoba, 16 je pozitivno na korona virus, najviše iz Vranja, Bujanovca i Preševa.

U toj opštini bilo je slučajeva ljudi nisu želeli da se jave lekaru, pa su se lečili kod kuće, a u jeku epidemije organizovala su se veselja i proslave.

Daliborka Pavlović, direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu, kaže za RTS da je sudeći po podacima o broju pregleda iz kovid ambulante Doma zdravlja u Bujanovcu za vikend bilo mirno.

- U subotu smo imali 11, a u nedelju devet pregleda. Prošle nedelje je došlo do blage destabilizacije situacije i registrovali smo povećanje broja prvih pregleda u kovid ambulanti. Reč je o odraslom stanovništvu i infekcije nije bilo u dečjoj populaciji - kazala je Pavlovićeva.

Bujanovac, Devojka, koronavirus

Printskrin: Google Maps, Tanjug/AP, Pixabay

Od početka epidemije, navodi, ukupno je 210 zaraženih, a u oktobru je bilo 11 novoregistrovanih kovid pacijenata.

Kaže da se danas svi uglavnom javljaju lekarima u kovid ambulanti i ne leče se kod kuće.

- Sve što može završava se na primarnom nivou. U slučaju težih bolesnika, pacijenti se upućuju prema Vranju, Surdulici i Kliničkom centru u Nišu - kazala je Pavlovićeva.

U kovid bolnici u Vranju je 30 pacijenata, 20 je sa upalom pluća, a deset na respiratoru.

Utrostručen broj pregleda u KBC "Bežanijska kosa"

 

Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa" kaže za RTS da se broj pregleda u toj ustanovi utrostručio.

- U stabilnoj fazi koja je bila do pre dve nedelje bilo je 30-40 pregleda u 24 sata, sada ih je preko stotinu.

Što se tiče broja hospitalizacija one su drastično porasle. U proseku je bilo pet do sedam pacijenata, sada je u petak i subotu bilo preko 40 za 24 sata. Trenutan broj pacijenata je 236, što je četiri petine naših ukupnih kapaciteta - kazao je Crnokrak.

KBC Bežanijska Kosa - vakcina, infuzija, pacijentkinja

Foto: Milena Đorđević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA