Zadužbina kralja Petra I od 1912. stoji na Oplencu: Krst obnovljen 1. put, zvona nose imena prinčeva

Krst opstao i u vreme bombardovanja

  • 1
Oplenac, crkva Svetog Đorđa Foto: RINA

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je spomen-crkva i mauzolej dinastije Karađorđević, koju je kao svoju zadužbinu podigao kralj Petar I Karađorđević. Od 1912. godine kada je ova svetinja završena, pa sve do danas krst sa ove crkve nije skidan. Danas, posle jednog veka krst je u potpunosti obnovljen.

- Krst je sada prvi put skinut sa crkve radi rekonstrukcije, od postavljanja davne 1912. godine. Nalazio se u jako lošem stanju jer je obloga koja je bila od bakra bila u raspadu, dolazilo je do oksidacije pod konstrukcije krsta. Nakon skidanja krsta poslat je na peskiranje i stavljene su nove obloge. Takođe, jabuka krsta koja je bila oštećena još u oktobru 1944. godine ponovo je rekonstruisana.

U toku Prvog svetskog rata zajedno sa zvonima skinut je pokrivač od bakra koji je pretopljen i od toga je pravljena municija za ubijanje srpskih vojnika. Nakon 1918. do 1921. godine vraćen je pokrivač, izlivena su zvona koja će kasnije nositi imena Petar, Tomislav i Andrej po deci kralja Aleksandra i kraljice Marije - izjavio je za agenciju RINA Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića na Oplencu.

Prema njegovim rečima krst na crkvi je opstao čak i za vreme bombardovanja.

- Osmatračnica koja je dominirala ovim krajem nalazila se upravo ovde, bio je protivavionski top koji, kada su zapazili crvenoarmejci koji su dolazili iz pravca Smederevske Palanke, ispalili su kaćuše, tako da je od sedam ispaljenih pet pogodilo crkvu. Krst je to izdržao bez većih oštećenja, 1996. godine je rađena delimična rekonstrukcija krsta, urađena je pozlata, ali on nije ceo skidan sa centralne kupole - objašnjava upravnik Zadužbine na Oplencu Dragan Reljić.

Pored ovog krsta, ranije je urađen pokrivač na fasadi i krovu crkve i saniran je krst na severnoj kupoli.

Radovi na rekonstrukciji krsta izvođeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika. Radove oko sanacije krsta izvodilo je i preduzeće „Stara Varoš“ u Topoli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    27. oktobar 2020 | 13:13

    Svojom politikom su nas desetkovali, i još treba u njihovu crkvu neko da ide da im se klanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA