• 10

Hitne izmene zakona: Prekršajni nalog za nepoštovanje mera, nema povećanja kazni

, Telegraf

Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fizičkom licu zbog nenošenja maske

  • 10
Gradski prevoz, GSP, maske

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U toku je izrada najavljenih hitnih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima će biti propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa kovid 19.

Zakonskim izmenama, koje bi trebalo da budu pred Vladom sledećeg četvrtka, nije predviđeno povećanje visine zaprećenih kazni za nepoštovanje mera, rekla je za Tanjug zamenik sekretara Vlade Srbije i član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fizičkom licu zbog nenošenja maske, ukazala je Stojčević.

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona redara i one se takođe ne menjaju.

U roku od 8 dana, pola kazne

Prekšajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepropisnog parkiranja - u roku od 8 dana moći će da se plati pola kazne, navodi Stojčević.

U Zakonu će takođe biti preciziran pojam kućnog karantina, dodala je Stojčević.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred vladom Srbije sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Video: Predsednik Srbije: Neće biti novih mera, ali ćemo oštro kažnjavati one koji ne poštuju postojeće

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    I ovi novi počeli da prete, a nisu ni počeli sa radom. Tuga.

  • Dejan NBG

    Nema tog zakona koji će da me natera da nosim masku! Ona ne pruža nikakvu zaštitu, a lična dokumenta sam dužan da dam isključivo nadležnom organu tj Policiji, koji se predstavi službenom legimacijom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima