• 13

Nišlija ulovio vuka kapitalca, meštani se žalili da im uništava stoku: Dve činjenice su neobične

, Telegraf

- Ispalio sam dva hica, i oborio ga..... To mi je prvi put da ulovim vuka tokom više od 25 godina lovačkog staža – priča Vukić

  • 13
Ivan Vukić

Foto: Ivan Vukić

Ivan Vukić iz niškog sela Donji Matejevac odstrelio je vuka kapitalca na području Vinika između sela Brenica i Hum.

Ulov je i za samog Vukića bio iznenađenje s obzirom na to da vuci po pravilu do naseljenih mesta silaze tokom zime kada im ponestane hrane.

Vukić objašnjava da je njegova uža specijalnost istrebljivanje predatora, te da se sa kolegama iz Lovačkog udruženja „Niš“ obreo na Viniku 26. oktobra nakon žalbi meštana da im nešto uništava stoku.

- Lovočuvar je postavio mamac, životinjsku strvinu u tzv. „mrcinište“ a mi smo postavili „čeku“ . Noć je bila dobra za lov, vidljivost odlična zbog mesečine pa sam oko 21 sat uočio neku siluetu kako se približava. Očekivao sam lisicu ili šakala, pa sam se iznenadio kada sam video vuka, jer im još nije vreme. Ispalio sam dva hica, i oborio ga..... To mi je prvi put da ulovim vuka tokom više od 25 godina lovačkog staža – priča Vukić.

Lovci su ulov stavili na vagu i ustanovili da se radi o kapitalnom primerku.

- Vuk je imao ravno 45 kila, pravi kapitalac. Neobično je što je bio „samotnjak“, vukovi obično idu u čoporu. Silazio je u sela u potrazi za hranom što je neuobičajeno za ovaj period jer u šumama ima dosta divljači – objašnjava lovac.

Dodaje da se veoma ponosi ulovom, pa se odmah fotografisao sa ustreljenim vukom.

- Po profesiji sam informatičar, održavam računare u niškoj gradskoj upravi ali mi je lov velika ljubav. I deda i otac su mi bili lovci, od malih nogu sam išao sa njima u lov, pa sam nastavio tradiciju – ponosno ističe Vukić.

Video: Čestitamo lovcu. Ubio je simbol Srba

Video: Ova životinja po prvi put markirana u Srbiji: Čekali medveda a ulovili vučicu na Jadovniku

(D.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    Vuk je sveta životinja kod srba i pratioc sv.Save.ko ga ubije ruka mu se osušila

  • N

    Zašto ubiti vuka? Ok, razumem da ubijete zeca, fazana, jelena pokešcete ga. Ali zašto vuka

  • Dejan

    Zar čovek nije najveći predator ! Uzurpira sve što može kao da je planeta samo njegova. Pa i ove lepe životinje treba da žive a ljudi neka čuvaju stoku malo bolje .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima