≫ 

Najčudnija štala u Srbiji: Samo što nije srušena, sad Blagojevićima bolest, zver, grom ne mogu ništa

Kako kažu meštani sela, oduvek se verovalo da neke više sile čuvaju stoku od nesreća i vremenskih nepogoda

  • 1

Stado ovaca Gorana Blagojevića u selu Ruda Bukva kod Kosjerića, najbezbednije je u čitavoj Srbiji, jer njegove ovce čuva ni manje ni više već - zmaj. Naime, pre nekoliko godina stara štala u kojoj boravi stoka bila je skoro spremna za rušenje, a onda se domaćin dosetio jedne zanimljive ideje. Sa prijateljem Milanom Keleuvom udahnuo je nov život građevini staroj preko pola veka.

- Moj sin i Milan su samo odjednom odlučili da štalu ne ruše, već da na njoj jakim bojama nacrtaju nešto, kako bi na taj način oživeli ovaj stari objekat koji nije izgledao baš reprezentativno. U početku ni sami nisu znali šta će, ali onda je odluka pala da nacrtaju zmaja - kaže za RINU Goranova majka Slobodanka Blagojević.

Ipak, odluka da na zidu štale zablista upravo jedan zmaj nije došla slučajno, jer kako kažu meštani ovog sela na obrnicima Divčibara, oduvek se verovalo da neke više sile čuvaju stoku od nesreća i vremenskih nepogoda, pa su sa namerom da zaštite svoja grla Blagojevići se ipak odlučili za jednu neobičnu ilustraciju.  A, ono što je najvažnije jeste da je cilj ostvaren.

- Da li to ima neke veze, ja ne znam, ali od kako je zmaj na štali nijedna ovca nam se nije razbolela, nismo imali problema sa vukovima i ostalim zverima, ali ni sa udarom groma. Do tada se uvek dešavalo da nam vuk zakolje nekoliko ovaca godišnje ili da nekako nastradaju. Sada se sve mirno jagnje i širimo stado - priča Slobodanka.

Kada je jedna štala u tradicionalnom selu poput Rude Bukve  dobila svog zaštitnika u vidu zmaja, ceo komšiluk dolazio je da vidi to remek delo. Mnogi od njih mislili su da će prva kiša sprati Goranovo i Milanovo umetničko nadahnuće, ali džaba - zmaj potpuno netaknut već godinama stoji na istom mestu.

Međutim, iako su svi došli da vide šarenog zmaja koji čuva ovce, niko od meštana ovog sela nije se odlučio na isti potez, tako da štala Blagojevića i dalje ostaje jedina, na ovaj način okrečena u čitavoj Srbiji. Međutim, domaćini tu nisu stali, pa su i na drugim pomoćnim objektima na seoskom imanju nacrtali zanimljive grafite.

Video: Ljubinko čuva jedno od najvećih stada: Ovo je zarada srpskog čobanina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucifer 1 RS

    29. oktobar 2020 | 18:04

    Sada imaju bezbednu etno štalu za seoski turizam,mogu da je ljudi posećuju sa svojom stokom da se razboli i kao preventiva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA