≫ 

Dr Kon traži da se uvede nova mera zbog povećanog broja obolelih

- Imamo značajno pogoršanje situacije pogotovo u Begradu, gde je juče bilo 980 slučajeva - rekao je epidemiolog

  • 32
Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Proteklih dana došlo je do naglog skoka broja obolelih od virusa korona, a kako je istakao epidemiolog dr Predrag Kon, porast broja u većoj razmeri može da se očekuje tokom ove, ali i dela naredne nedelje.

- Imamo značajno pogoršanje situacije pogotovo u Beogradu, gde je juče bilo 980 slučajeva, što pokazuje apsolutni porast iz dana u dan. Nije bilo predaha nijednog dana u smislu da ne bude porasta. To je klasičan eksponencijalni porast i to je ono što je trebalo izbeći po svaku cenu, ali mi u tome, nažalost, nismo uspeli. Taj porast apsolutno pokazuje šta će se dešavati u narednim danima. Povećan broj obolelih može da se očekuje u ovoj i delu sledeće nedelje, 2.000 slučajeva dnevno ne bi bilo iznenađenje - rekao je dr Kon na televiziji Pink.

On je dodao da sada, kada je prošao period inkubacije, vidimo posledicu prošlog vikenda.

- Frekvencija kontakata se vidi nakon sedam dana. I sutra ćemo imati lagano smanjenje brojki jer se manji broj ljudi testira vikendom, ali će taj prividni pad biti manji nego do sada - dodao je Kon, prenosi Blic.

Napomenuo je i da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata, s obzirom na to da se mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

- Zbog nepoštovanja mera, procenat porasta teške kliničke slike je dvocifren. U bolnicama u Beogradu imamo 15 odsto pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih je pet odsto na respiratorima - objašnjava dr Kon.

Kako je naglasio, većina pacijenata nalazi se u kućnoj izolaciji, dok se na bolničko lečenje primaju srednji i teški slučajevi.

- Popunjavanje kapaciteta bolnica će sledeće nedelje ići ubrzano, ali imamo dostupnu i Arenu kao privremenu bolnicu. Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama kao i nadzor nad sprovođenjem kućne izolacije malo kasni, i to treba da se popravi - zaključio je Kon.

Video: Dr Nestorović: Ko se plaši i ko mora zbog zdravlja neka nosi masku ali kod ostalih to nema svrhu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    1. novembar 2020 | 09:00

    Ne znam sto uopste dajete vise prostora ovoj personi,samo nas plasi i preti.

  • r

    1. novembar 2020 | 09:02

    Otvorio se soping centar i odma skočila broja obolelih a pre toga nista :)

  • Pa da

    1. novembar 2020 | 08:54

    Svi na kućno lečenje a ko to može da iskontriliše? Naš narod je nedesciplinovan, ko garantuje da ti isti ne šetaju po gradu i šire zarazu!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA