Ministar za porodicu: Selo da nam podigne broj stanovnika, bitku ne možemo dobiti u soliteru

- Danas postoji samo jedan motiv za detetom, emotivni - kaže ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović

  • 8
Ratko Dmitrović Foto: Medija centar Beograd

Ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović izjavio je jutros da bi nacija opstala jedna porodica mora da ima dva deteta, a mi smo trenutno na 1,52. Otkrio je i da se uzda u to da porodice na selu podignu broj stanovnika. 

- Mi tu bitku ne možemo da dobijemo u gradu, mi tu bitku ne možemo da dobijemo u soliteru, ne može to biti ni samo na selu. Mora da se nađe balans između grada i sela - naglasio je ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović gostujući na TV Prva.

Kako je istakao, problem demografije u Srbiji traje 50 godina, a da je njegov ministarski mandat kratak.

- To je velika priča. Mandat je godinu i po i ne može da se uradi ništa osim da se taj problem izvuče. On postoji i tinja, prisutan je 50 i nešto godina. Mi smo nakon 55 godina pali ispod severne Evrope, to je najveći problem uz Kosovo. Nestajemo kao narod - rekao je on.

Dmitrović je napomenuo da su pokrenuti mnogi programi koji su dali pomak po pitanju fertiliteta, odnosno rađanju dece.

- Pre 70 godina dete je bilo, uz emotivno roditeljsko majčinsko ostvarene i ekonomska kategorija. Na selima gde je bilo četvoro, osmoro, 10 dece bilo je zato što je dete od sedam godina išlo da čuva stoku da ne bi išao onaj od 30 godina koji može da ide da ore - rekao je on i dodao:

- U današnje vreme koji je motiv da neko ima dete? Postoji samo jedan, to je emotivni. Onaj ko kaže da hoće da produži prezime, kao i religijski stav. To je kod nas malo zastupljeno, ali ima i toga - istakao je Dmitrović.

Dmitrović je kazao da se na društvenim mrežama iznose dobre ideje, te da neće ugasiti svoj Tviter nalog, već će ga koristiti za informisanje o radu svog ministarstva.

Osvrnuo se i na neke njegove prethodne objave i odgovore na društvenim mrežama, te je dodao i da sada "to ne priliči ministru".

- Neću to raditi sa ove pozicije. Nikoga nisam napao prvi -  rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki Tamo

    3. novembar 2020 | 10:23

    Pa zasto si došao iz sela?

  • Roditelj

    3. novembar 2020 | 10:47

    Tad kad je bilo po desetero dece centri za socijalni rad nisu se bavili oduzimanjem dece davanjem iste hraniteljima a nakin toga prodajom. Nikog nije zanimalo kako ta deca odrastaju da trazi trunku u jajetu da istu roditeljima oduzme. Niko nece da radja decu da istu mu neko otima i sa njima trguje. Sto se sela tice tu vise nema ni stanivnika a ionaj mali broj koji ima je starosti preko 50 god tako da sela polako ali sigurno nestaju. Drzava u Sela ne ulaze nista a proizvodjace koju rade od jutra do mraka pljacka tako sto im uzima sve pošto zašto od stoke , voca do svega ostalog. Trenutno i oni koji zive na selu proizvodnju su sveli na minimum samo za sopstvene potrebe jer ne mogu prodavati kilogram kuoine za 40 din ako njih kosta da ga proizvedu preko 100 din, dok otkupljivaci tvrde kako ne ide voce svake godine, ako nesto ne ide onda ne ide ni po 1 dinar a ovo moze posto oni hoce i po toj mizernoj ceni ide. Isto je sa malinom, mesom, mlekom , zitaricama tako da na selu i definitivno nema oostanka.

  • Wladimir

    3. novembar 2020 | 10:34

    Svima puna usta sela...Da se skupe poeni,oni politički pre svega. A činjenice sledeće:većina sela nema osnovnu infrastrukturu,puteve i struju,vodovod je za 90% srpskih sela naučna fantastika.Iz većine sela u mom(kolubarskom) regionu su svi koji su iole imali mogućnosti, otišli u gradove,zašto? Pa jer na selima nemaju elementarne uslove za život! Nema prodavnica,polj.apoteka,puta...jednom rečju-NIČEGA! Stanovništvo se neverovatnom brzinom smanjuje,momci se ne žene...a nikoga u suštini selo i ne zanima,osim kad dodju izbori,a i tada realno gde nema nekog broja glasača,ta sela nisu ni tada zanimljiva!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA