Na ovom mestu je pronađena NATO kasetna bomba u Nišu: Saša živi kod aerodroma, boji se da ih ima još

Ovo područje je mnogo bombardovano tokom 1999. godine

  • 6

Prilikom izvođenja radova na unapređenju infrastrukture niškog aerodroma "Konstantin Veliki"  danas su pronađeni ostaci kasetne bombe iz perioda NATO bombardovanja

Mihajlo Zdravković, direktor niške vazdušne luke potvrdio je ovaj događaj, ali je istakao da je bomba pronađena izvan prostora aerodroma.

- Tokom radova na instalaciji novog sistema svetlosnog obeležavanja radi unapređenja bezbednosti na aerodromu "Konstantin Veliki", na nekih sto metara izvan kompleksa aerodroma, u delu starog korita reke Nišave, pronađen je deo kasetne bombice. On nije sadržao eksplozivno punjenje, niti upaljač već samo metalni, neeksplozivni deo - objasnio je Zdravković.

On je naglasio da se svi radovi izvode uz prisustvo pirotehničkog nadzora.

- Čim smo dobili informaciju o tom nalazu, obavestili smo nadležne organe, koji su izvršili uviđaj i uklonili ostatke bombe. Nastavljamo da radimo po proceduri propisanoj zakonom. Uradićemo razminiranje tog dela u saradnji sa Centrom za razminiranje i uz pirotehnički nadzor - rekao je direktor aerodroma.

Ističe da razloga za paniku i brigu nema jer se radi o standardnoj proceduri za ovakve situacije.

- Ovo područje je bilo izloženo bombardovanju 1999. godine tako da ima zaostalih eksplozivnih sredstava ali mi ćemo se postarati da se radovi bezbedno nastave - obećava Zdravković.

Nišlija Saša Zlatanović, koji živi nedaleko od mesta gde je nađena bomba kaže da veruje da ih na tom području ima još.

- Danas je jedna pronađena, ali tamo u šikari, gde je staro korito reke u mulju, sigurno ih ima još. Obustavljeni su radovi dok se sve to ne očisti. Ljudi koji ovde žive su zabrinuti, strahuju da će biti još ovakvih nalaza - kazao je Zlatanović.

Tokom NATO bombardovanja na Niš je bačeno čak 36 tovara kasetnih bombi od kojih je većina pala na područje aerodroma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA