U ovom mestu u Srbiji zaštitne maske su se nosile i prošle godine, kada korone nije bilo

Večito u vrhu najzagađenijih, ova opština i sada se suočava sa višedecenijskim problemom

  • 1
Kosjerić, aerozagađenje Foto: RINA

Pre nego što se u Srbiji pojavio korona virus, u Kosjeriću se i prethodnih godina, tokom jesenjih i zimskih meseci, disalo pod maskama i to zbog aero-zagađenja. Večito u vrhu najzagađenijih, ova opština i sada se suočava sa višedecenijskim problemom, iako čist vazduh ne bi trebalo da bude privilegija.

- Toplana je jedan od glavnih zagađivača, tako da mi smo već uradili projektnu dokumentaciju i u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja biće izvršena konverzija sa mazuta na drvnu sečku. Međutim, situacija sa korona virusom je otežala realizaciju tog projekta - kaže za RINU predsednik opštine Kosjerić, Žarko Đokić.

Pored toplane na mazut, koja je okarakterisana kao najveći zagađivač, tu su i brojna individualna ložišta, teretni saobraćaj koji prolazi kroz centar grada, ali i industrijski pogoni. Ono što svakako brine jeste činjenica da aero-zagađenje može izuzetno nepovoljno da utiče na zdravlje starijih ljudi i dece, što je u ovoj trenutnoj epidemiološkoj situaciji najmanje potrebno.

- Kada krenu promene vremena i zagađenje se poveća, u ambulantama je uvek povećan broj dece sa respiratornim tegobama, ovakav vazduh je pogodniji za razvoj bronhitisa i astme i to se vidi po naglom skoku broja obolelih, kada se izmeri veće zagađenje vazduha - rekao je pedijatar Ilija Vukadinović.

Najveća koncentracija pm 10 čestica u ovoj opštini izmerena je prošle godine u novembru i iznosila je 555 mikrograma po kubnom metru i to je bilo najveće aero-zagađenje od 2015. godine, od kada postoji merna stanica u tom mestu.

Ipak, Kosjerci se nadaju da će ove godine izbeći ovaj scenario, a do tada napolje ne izlaze bez pune ratne opreme, što zbog korona virusa, što zbog aero-zagađenja.

Video: Bili smo u srpskom gradu bez zaraženih i naučili šta znači gvozdena disciplina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LO

    7. novembar 2020 | 16:05

    Za ovo zagađenje potrebna je maska sa filterom koji sadrži aktivni ugalj,vojna gas maska i ništa drugo ne pomaže,ni zatvaranje prozora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA