"Molimo boga da što duže ostanemo u školi": Kakvi su rezultati đaka u odnosu na isti period 2019.

U Zrenjaninu na primer, učenici su slabiji nego prošle godine u isto vreme

  • 5
POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Nakon što je prethodna školska godina završena dok su đaci sedeli u svojim kućama, oni su se vratili u klupe u septembru. Međutim, prošlo je već prvo tomesečje, a situacija nije obećavajuća, s obzirom na to da su đaci ponovo poslati na duži raspust zbog epidemije korona virusa.

Prosvetni radnici analiziraju rezultate koje su đaci postigli za ovaj kratak period, a portal zrenjaninski.com piše da je u tom gradu preovlađujuća ocena da će đaci biti lošiji nego u istom periodu prošle godine.

Molimo Boga da što duže ostanemo u školi, kako god da je u njoj organizovana nastava, i da se koliko god je moguće odloži potpuni prelazak na onlajn nastavu. Rezultati na testovima na kraju prvog tromesečja su jako loši.

- Đaci su shvatili da tokom dana kada ne idu u školu ne moraju da prate nastavu, što naravno nije tačno. Kod nas u školi imamo dece koja nemaju tehničku podršku za praćenje nastave onlajn. I platforma preko koje radimo onlajn je zahtevna, internet puca, nije lako – kaže za portal Snežana Boldižar, nastavnica istorije u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš".

U školama koje imaju manje učenika uspeli su da organizuju nastavu tako da sva deca idu u školu, po grupama. Međutim, i u tim školama rezultati u prvom tromesečju nisu sjajni.

Većina prosvetnih radnika smatra da je u prvom tromesečju plaćen danak i prolećnoj onlajn nastavi. Kažu, deca koja su krenula u prvi razred nisu imala vremena da na predškolskom nivou nauče da sede na času. Pojedini bivši prvaci su krenuli u drugi razred a da ne umeju da čitaju i pišu, a sadašnji trećaci iz drugog razreda su stigli a da nisu savladali latinicu.

Kako kažu prosvetni radnici, novu školsku godinu trebalo je početi onim delom gradiva koje nije dobro savladano u proleće.

– U nižim razredima je situacija bolja, jer su nam mališani išli u školu svakog dana, podeljeni po grupama. U višim razredima situacija nije sjajna. Đaci bi trebalo da tog dana, kada nisu u školi, nastavu prate preko televizije. Da li to rade? Većina ne. Kada dođu u školu, nastavnik, prema planu i programu, nastavlja da predaje, očekujući da je prethodna lekcija ispraćena i naučena. U većini slučajeva se to ne dešava. Rezultati u prvom tromesečju su loši, ali će oni poslužiti kao putokaz za naredni period – ističe Zlatko Bulić, direktor Osnovne škole "Branko Radičević" u Čenti.

Učenici su u skoro svim slučajevima podeljeni u grupama, a niži razredi uglavnom idu u školu svakog dana.

Što se tiče rezultata, direktorka škole "2. oktobar" Sanja Gerbeš kaže da je na završnom ispitu uspeh učenika bio u blagom padu, ali da se posle prvog tromesečja ne primećuje razlika u odnosu na prošlu godinu.

– Ako poredimo uspeh u prvom kvartalu ove školske godine i rezultate na istom prošle godine, razlike gotovo i da nema. Prisutno je formativno i sumativno ocenjivanje. Kvartalno se ne zaključuju ocene, nego se prati rad učenika u cilju pospešivanja njihovog uspeha. Dosadašnji uspeh je u skladu sa učeničkim zalaganjem i nema većih odstupanja – rekla je za portal zrenjaninski.com Sanja Gerbeš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    8. novembar 2020 | 20:49

    Moja majka je profesorka geografije u srednjoj školi u jednom malom mestu. Svakodnevno je u kontaktu sa stotinu ljudi,djaci dolaze u školu prepunim autobusima,ne nose maske, a hronični je bolesnik.Nikoga nije briga za te obične ljude koji su sve od sebe dali za obrazovanje te dece.Sad svirajte kraj ovom mučenju prosvetnih radnika, zaslužili su,svirajte više taj On Line. Jer ja jednu majku imam,a profesora geografije će uvek biti...

  • DARKO 100%

    8. novembar 2020 | 17:23

    Od kolevke pa do groba najlepse je djacko doba,DESANKA MAKSIMOVICi jest tako vala!

  • haj

    8. novembar 2020 | 17:11

    Pusti te decu da idu u školu ne igraj te se sa njima žalost hoče te da him uništite budučnost sa nekim čistim lažima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA