Crvena ruža i klupa sa imenom preminulog mladog genija: Matematička gimnazija pamti Mihajla Sporića

Mladi genije Mihajlo Sporić (22) preminuo je prošle godine posle borbe sa karcinomom pluća

  • 2
Klupa, Matematička gimnazija, Mihajlo Sporić Foto: Facebook/Almagi - Alumni Matematičke gimnazije

Pre godinu dana svet je ostao uskraćen za jednog mladog genija, mladića Mihajla Sporića (22), nekadašnjeg učenika Matematičke gimnazije, koji je ovaj svet, zbog teške bolesti, prerano napustio.

Vanserijski talenat, kako je nazvao bivši direktor Matematičke gimnazije, preminuo je posle dve godine borbe sa karcinomom pluća, dok je boravio u Kembridžu, na Univerzitetu gde je studirao fiziku.

Sećanje na mladića punog optimizma i snage da se bori sa stravičnim neprijateljem nastaviće da živi u srcima onih koji su ga voleli, a učenici i profesori Matematičke gimnazije, čiji je đak bio, u dvorištu su prošle nedelje na dirljiv način pokazali da ga nisu i neće zaboraviti.

У ЗНАК СЕЋАЊА НА МИХАЈЛА СПОРИЋАУ четвртак, 5. новембра 2020. године у Математичкој гимназији окупили су се родитељи и...Posted by Алмаги- Алумни Математичке Гимназије on Четвртак, 05. новембар 2020.

- U četvrtak, 5. novembra 2020. godine u Matematičkoj gimnaziji okupili su se roditelji i prijatelji Mihajla Sporića, bivšeg učenika MG koji nas je prerano napustio u novembru prošle godine. Matematička gimnazija je u dvorištu škole postavila klupicu sa pločicom na kojoj je upisano ime Mihajla Sporića - navodi se na njihovoj Fejsbuk stranici ispod fotografije klupe na kojoj je položena crvena ruža.

Mihajlo Sporic Foto: Matematička gimnazija

Podsetimo, Mihajlo je bio nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Mladić koji je bio najbolji mladi srpski fizičar, u Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički, dok je istovremeno studirao u Velikoj Britaniji. Samo mesec dana pre nego što će krenuti na koledž, dijagnostikovan mu je rak pluća. Univerzitet mu je odmah obezbedio sve potrebne uslove, smeštaj i negu. Njegovi roditelji i mlađa sestra imali su smeštaj i sobu pored njegove, sve vreme tokom studiranja i lečenja.

Video: Borba sa leukemijom Aleksandri je promenila detinjstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA