Potresne ispovesti naših lekara: Suze zbog smrti koleginice, svako se veže za nekog pacijenta

Zdravstveni radnici se već 8 meseci danonoćno bore protiv nevidljivog neprijatelja - korona virusa, u koji je u našoj zemlji odneo više od 900 života

  • 17

Naši lekari i čitavo medicinsko osoblje s razlogom nose epitet heroji, a danas su oni najzaslužniji odlikovani Ordenom Karađorđeve zvezde, jer se već punih 8 meseci bore sa nevidljivim neprijateljem - korona virusom. Neki od njih izgubili su roditelje, članove porodice, kolege...

Neki od njih čak su i zaplakali pred kamerama, dok su se prisećali najtežih trenutaka od početka epidemije koja je dosad u našoj zemlji odnela više od 900 života.

Među onim lekarima koji nisu mogli da sakriju suze, bio je dr Aleksandar Nikolić, specijalista anesteziologije i reanimatologije na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš. On je ispričao da je jedan od najtežih momenata bio onaj u kojem je, posle velike borbe lekara, preminula njihova koleginica.

Klinički centar Niš Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Pamtim trenutak... To je jedna od težih smena. Naša koleginica, ginekolog... Zarazila se radeći sa pacijentima. Primili smo je, stavili na mašinu jer je to bilo neophodno. I u jednom trenutku se ona gasi. Staje linija. Krećemo u reanimaciju. Sećam se tog trenutka kada smo dali 19 adrenalina i reanimirali je sat i po vremena. Nažalost, bezuspešno. Onda... dolaze drugi pacijenti... Ufff, ne mogu. Stop - zamolio je doktor Nikolić da se kamere isključe, dok su mu se oči punile suzama zbog gubitka koleginice. 

Dr Duška Ignjatović, načelnica Klinike za anesteziju KBC "Dr Dragiša Mišović" ispričala je delić svojih utisaka koji su ostali kao najupečatljivi od početka epidemije.

Mozzart, Urucenje donacije KBC Dragisa Misovic Medicinsko osoblje KBC Dragiša Mišović, Foto: Branko Starčević/Mozzart

- Bilo je sigurno preko dve nedelje po 45 ljudi na mehaničkoj ventilaciji. Neki su izgubili bitku. Svako od nas je na nekog posebno emotivno odreagovao. Mi smo se nesebično svima davali, ali prosto... svakoga je neka smrt posebno dotakla iz nekog razloga - rekla je dr Ignjatović.

Jednog od težih momenata prisetio se i pukovnik dr Veljko Milić, kardiolog VMA i koordinator privremene bolnice Beogradski sajam.

- Najteži momenti su bili kada je bolest koju izaziva korona ušla u neke porodice, pa je, recimo, supruga bila na Sajmu a muž je preminuo u nekoj drugoj kovid bolnici. I sad vi treba da objasnite pacijentu da ne može da prisustvuje sahrani. To je bilo stvarno najteže... Tu su se uključili i psiholozi - ispričao je dr Veljko Milić.

SAJAM PACIJENTI VELJKO MILIĆ, potpukovnik dr Veljko Milić Dr Veljko Milić, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je danas odlikovanja najzaslužnijim građanima u borbi protiv epidemije korona virusa.

Za vreme trajanja programa, gledaocima su prikazani i emotivni prilozi baka i deka kojima, dok su u svojim kućama, na svojim prozorima, kako bi se zaštitili od korona virusa, mladi umetnici sa maskama, na violini sviraju note pesme "Ovo je Srbija".

- Smatrao sam da je važno da pre Sretenjskog dodeljivanja odlikovanja ukažemo pažnju i čast time što će dobiti odlikovanja za dela koja su učinili - rekao je Vučić.

Javnosti se u ime svih odlikovanih obratio dr Predrag Kon koji je, primivši Orden Karađorđeve zvezde prvog reda, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, istakao da ovu nagradu prima sa osećajem časti i odgovornosti.

Orden je posvetio svojoj porodici.

Video: Kon: Orden ću preuzeti sa osećajem časti i ogromne odgovornosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    11. novembar 2020 | 13:36

    Pored ordena molim i oskara za sve!!

  • Ej

    11. novembar 2020 | 14:42

    Postuje lekare, AL na ZALOST to su izabrali. I sta je sad problem? Dosta ste i uzimali muti. Ili napustite, il uzmite orden! Ne patetisite!

  • 7890

    11. novembar 2020 | 16:13

    Čestitam velikom doktoru Konu i želim mu pre svega dobro zdravlje a svim lekarima, medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju veliki pozdrav i VELIKO HVALA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA