≫ 

Arno Francuzima objasnio život u enklavi: To je kao karantin zbog korone, samo što vama ne pale kuće

Gujon je, po ko zna koji put, stao u odbranu Srba na Kosovu

  • 3
Arno Gujon Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Francuski humanitarac Arno Gujon, koji već mnogo godina pomaže Srbe na Kosovou i Metohiji, posebno se baveći problemom Srba u enklavama, odgovorio je francuskom novinaru na pitanje "šta je to srpska enklava".

- Već 20 godina Srbi na Kosovu i Metohiji imaju neku vrstu zabrane kretanja, žive u izolaciji. Nedavno sam baš objasnio jednom francuskom novinaru, koji me pitao šta to znači živeti u getu, u izolaciji u enklavi. Ja sam mu rekao: "Pa, eto, to što su Francuzi iskusili tokom dva meseca karantina, to je stanje u kome se nalaze Srbi već 20 godina na Kosovu i Metohiji - rekao je Gujon i dodao:

- S tim što, u karantinu u Francuskoj niko ne dolazi da pali kuće, napada ljude, da krade stoku, ili traktore, a to se dešava na dnevnom nivou na Kosovu i Metohiji. Tako da je njihova situacija po tome i gora.

Kako Gujon kaže, u srpskim enklavama se svega nagledao.

- Tamo sam se nagledao svega i svačega, a ono što me uvek inspiriše i daje snagu i motivaciju da nastavim to je svakako kad vidim da ljudi koji žive u takvim uslovima se ne predaju, da ostaju tamo da žive, da se nadaju da će sutra biti bolje, koji rađaju decu i vaspitavaju u duhu Svetog Save i kosovskog zaveta, i koji žele po svaku cenu da se normalan život vrati i veruju da će se on kad tad vratiti.

Video: Arno Gujon bio je gost Telegrafa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA