Blago Obrenovića skriveno u selu kod Gornjeg Milanovca: Dobrivoje našao zlatnike srpskog kneza

Prema priči koja se u porodici Marinković prenosi sa kolena na koleno, Dobrivojev otac i ujak pre nekoliko decenija ušli su u bunar i počeli potragu za skrivenim blagom

  • 5

Video: Blago Obrenovića skiveno je u njegovom bunaru: Dobrivoje je pronašao zlatnike velikog srpskog kneza

Prvi srpski dvor nije bila nikakva raskošna palata, već obična drvena brvnara u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca iz koje je knez Miloš Obrenović poveo srpski narod u borbu protiv Turaka.

Iako je bila samo privremena prestonica kuća je od velikog značaja za srpsku istoriju, a ovaj svojevrsni spomenik danas se nalazi u vlasništvu porodice Marinković. Dobrivoje koji je tu rođen i odrastao još kao dečak slušao je priče o skrivenom blagu Obrenovića koje se nalazi u starom bunaru.

- Ovu kuću knez je poklonio mom pradedi Mihailu, a priče o blagu slušam od malih nogu. Moji su čuli da se u bunaru nalazio ukopan ogroman ćup pun zlatnika. Povučeni takvim pričama, otišli su kod jedne žene za koju se u našem selu verovalo da je vidovita i pitali za mišljenje. Ona je potvrdila priču da blago postoji, ali da će ga pronaći neko ko bude naišao dok ga oni budu tražili - rekao je Dobrivoje za RINU.

Prema priči koja se u porodici Marinković prenosi sa kolena na koleno, Dobrivojev otac i ujak pre nekoliko decenija ušli su u bunar i počeli potragu za skrivenim blagom.

- Otac mi je pričao da je ugledao veliki ćup, ali da je baš u tom momentu naišao jedan rođak i oni, setivši se reči vidovite žene, izašli su iz bunara kako blago ne bi završilo u njegovim rukama. Kad su se vratili zemlja se obrušila i više nikad nisu mogli opet da pronađu taj ćup. Ja sam kasnije taj bunar sredio i priveo nameni, pa se više niko nije spuštao u njega - otkriva ovaj meštanin Gornje Crnuće.

Iako ćup pun zlata za koji se verovalo da se nalazi u bunaru nikad nije pronađen, Dobrivoje kaže da su se vrlo često na imanju, prilikom obavljanja svakodnevnih poljoprivrednih poslova mogli uočiti neobični zlatnici, tanki kao papir, ali i mnogo krupnije vrednije stvari.

- Dok smo okopavali baštu, nađen je veliki servis za koji se pretpostavlja da je kneginje Ljubice, međutim, otac, kako ga nije na vreme primetio, udario je lopatom i pola je sasvim slučajno razbio. Mnogi su kasnije mislili da smo se mi od pronađenog Miloševog blaga obogatili, ali istina je da osim tih sitnih zlatnika ništa više nismo pronašli  i sve što imamo zaradili smo sa naših deset prstiju - rekao je ovaj domaćin.

Porodica Marinković je pored Miloševe kuće, sagradila i svoju novu u kojoj živi Dobrivoje sa suprugom Andrijanom. Imanje u Gornjoj Crnući ove godine posetilo je na stotine ljudi željni da vide čuveni privremni srpski dvor i upoznaju se sa srpskom istorijom, a kustosi su upravo ovi bračni drugovi.

Video: Akademski slikar izgradio dvorac na Rzavu: Kamen za izgradnju dovlačio ručno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko treci

    17. novembar 2020 | 18:36

    Mislim da je pogresno napisati "prvi srpski dvor" zato sto nas prvi dvor je jos iz vremena pre Nemanjica. To su neke skoro pa neoprostive greske u novinarstvu. Moj savet novinarima je da ne prepisuju samo nego da malo i iscitaju bar kada je u pitanju istorija.

  • Neskens

    17. novembar 2020 | 21:34

    Druže moj još se niko nije obogatio od poštenog rada od 8h do 16h po podne pusti te priče.. Našli ste blago i to je to realno

  • Aleksa

    18. novembar 2020 | 00:33

    Ja sam jos u skoli ucio da je II.srpski ustanak objavljen u porti crkve brvnare u Takovu, gde postoji kamen na kome je stajao knez i objavio pocetak ustanka. Kao decak sam bio tamo i svojim ocima video to mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA