Da li je Srbija spremna na odbranu od terorističkog napada? "Za sve posle 1. minuta, zakasnili smo"

* Borba protiv terorizma među prvim zadacima i nadležnostima Žandarmerije * SAJ je egzekutor * Svaka reakcija posle prvog minuta - zakasnela

  • 22

Sutra će biti prikazana pokazna antiteroristička vežba "Obruč 2020" koja ima dva cilja: da se proveri borbena gotovost i da se poruči građanima da bi imao ko da ih zaštiti i sa čime, rekao je u razgovoru za Telegraf.rs zamenik komandanta Žandarmerije Boro Gladović.

On je naveo da je borba protiv terorizma među prvim zadacima i nadležnostima Žandarmerije.

- Ne znači da postoje neke informacije konkretne, mi inače u svom redovnom radu obavljamo ove poslove. To su nam prioriteti. Cilj vežbe je da građani budu sigurni da bi imao ko da ih zaštiti i sa čim da ih zaštiti - rekao nam je navodeći da informacije o eventualnim terorističkim pretnjama po zemlju nisu u nadležnosti Žandarmerije.

Takođe nam je kazao da je u slučaju terorističkog akta masovnog ubijanja, poznatog kao AMOK, kakav je nedavno zabeležen u Beču, svaka reakcija posle prvog minuta - zakasnela.

- Ako ste ispratili nove načine terorističkih organizacija, takozvanih AMOK situacija gde dolazi do iznenadnog napada neselektivnih žrtava otvaranjem vatrenog oružja, to se sve dešavalo u Beču i tako dalje, u pitanju su bukvalno sekundi i minuti prve reakcije. Tako da ćemo na vežbi demonstrirati upravo jednu realnu situaciju, sa realnim scenariom, baziranim na iskustvima iz ovih zemalja i sa postupanjem policije upravo po operativnim procedurama u skladu sa zakonom, ukoliko bi nas to snašlo. Što znači da za sve posle prve minute, mi smatramo da smo zakasnili - naveo je.

Vežba će biti izvedena u sadejstvu pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice 92, policijskih službenika PU Beograd i vatrogasno-spasilačke jedinice MUP, rekao nam je pukovnik policije i pomoćnik komandanta SAJ-a Vladan Mirković navodeći da će u vežbi učestvovati više od 250 pripadnika MUP, 28 borbeno-oklopnih vozila različite namene, pet helikoptera i dva borbena čamca, te da bi praktična izvedba trebalo da traje oko 30 minuta.

- Nas aktiviraju onog momenta kada se već desio terorističli akt ili kada treba da uhapsimo potencijalne izvršioce. SAJ je egzekutor - kazao nam je dodajući da ni u njihovoj nadležnosti nisu informacije o eventualnim terorističkim pretnjama, ali da je ta jedinica u aktivnoj pripravnosti, te da je to njihov "modus operandi": - Mi smo u velikom stepenu pripravnosti i mobilnosti 365 dana u godini. Da smo spremni u svakom trenutku da odreagujemo u jednom kratkom intervalu, to je osnova našeg postojanja.

SAJ u Beogradu, nadležan za celu teritoriju Srbije

 

Dodao je i da deluju u talačkim krizama, barikadnim situacijama, u hapšenjima naročito opasnih i naoružanih lica. Ipak, iako su jedina antiteroristička jedinica MUP u zemlji, postoje posebne jedinice policije koje takođe mogu da uzmu učešće u operacijama protiv terorista, kao što su Žandarmerija, Helikopterska jedinica i dr.

Mi smo raspoređeni i locirani isključivo u Beogradu. Teritorijalno smo nadležni za celu republiku Srbije. U slučaju da treba idemo negde na teren, radimo u sadejstvu sa kolegama iz Helikopterske jedinice koji jako brzo mogu da izvrše transport naših pripadnika na potrebnu lokaciju.

Nekad su postojale antiterorističke jedinice i u Prištini i u Novom Sadu, sada postoje samo u Beogradu. Ali zato postoji žandarmerija čije specijalističke čete pokrivaju gradove Kraljevo, Niš, Novi Sad, Beograd... - kazao nam je.

Predstojeća vežba treba da pokaže rešavanje krize u noćnim uslovima, nastale kao rezultat terorističkog akta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eto tako

    18. novembar 2020 | 21:35

    Naravno sposobni svoje sposobnosti smo pokazali i dokazali narocito pri hvatanju malcanskog berberina

  • Поента

    18. novembar 2020 | 21:21

    Рекли су терористи да немамо за шта да бринемо све док осињак у Новом Пазару буде био нетакнут.

  • Srbin

    18. novembar 2020 | 21:39

    Jel nas to spremaju za nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA