Stručnjaci upozoravaju: Crne rekorde ćemo tek obarati, samo danas hospitalizovano 700 pacijenata

Današnji dan je rekordan po svim podacima, najveći je broj pozitivnih, ali i preminulih od posledica korona virusa

  • 1
korona virus, koronavirus, spasavanje, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da epidemija korona virusa obara crne rekorde i ovo nije najveći broj koji smo dostigli, jer će za pet do sedam dana to da se poveća.

Kaže da u Beogradu skoro da nema mesta u bolnicama, jer kada otpuste pacijente, stignu drugi. Prema njegovim rečima, najkritičniji je Beograd ali se epidemija raširila i na sever zemlje i skoro da nema grada koji nije zahvaćen.

- Činimo napore da obezbedimo mesta za pacijente, da građani budu uvereni da ćemo svakom pacijentu obezbediti mesto ma koliko bilo teško, uspećemo da odgovorimo zadatku koji se od nas očekuje - rekao je Đerlek za RTS.

Mirsad Djerlek Foto: Tanjug/Rade Prelić

Što se tiče primena mera, kaže da se očekuju rezultati za 14 dana.

- Ne možemo to garantovati, ali do tada se moramo ponašati tako da pokažemo obavezu, ličnu odgovornost da se svaki pojedinac pridržava mera jer je to jedino oružje - poričio je Đerlek.

Hospitalizovano 700 osoba

Današnji dan je rekordan po svim podacima, najveći je broj pozitivnih, hospitalizovano je 700 osoba, dan je sa najopasnijim karakteristikama koji govori da se radi o smrtonosnoj bolesti protiv koje moramo da sprovodimo sve moguće mere, ocenila je direktorka Instituta za javno zdtavlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović.

- To možemo zajednički, primenom mera. Neophodno je da se zaustavi transmisija u zajednici, mi smo u boljoj situaciji nego Crna Gora, Mađarska, ali sa pokazateljima da broj raste - kaže dr Jovanović za RTS.

Današnji brojevi ukazuju da se zdravstveni sistem maksimalno bori da dođe do zaustavljanja oboljevanja, kaže ona.

- Ključna je maska, kao i distanca - dodala je dr Jovanović.

MERE KOVID19 JOVANOVIC Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 18.040 osoba, njih 5.613 bilo je pozitivno, a preminulo je 27 pacijenata.

Ovo je apsolutni rekord po broju zaraženih od početka epidemije, a današnji dan ostaće zapamćen i po najvećem broju preminulih od korona virusa u Srbiji.

Video: Brnabić: Danas novi crni rekord, očekujemo iznad 5000 zaraženih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. novembar 2020 | 23:16

    OVAJ VIRUS UBIJA SIROM SVETA I BORBA TRAJE ALI STA CEMO RADITI PROTIV VIRUSA IZ BOLIVIJE KOD KOGA JE SMRTNOST 70 PROCENATA!!! OVO JE SAMO POCETAK BIOLOSKOG RATA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA