≫ 

Otkriveno mesto gde će počivati patrijarh Irinej. Jedino testament može da promeni odluku

Mesto gde će počivati zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je "ambulatorijum"

  • 18
Patrijarh Irinej Foto: ATA Images

Patrijarh Irinej će najverovatnije biti sahranjen u kripti Hrama svetog Save, kazao je za Tanjug šef Informativne službe SPC protođakon Radomir Rakić.

Patrijarh bi, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh sahranjen u beogradskom Hramu.

Poglavar Srpske crkve Irinej preminuo je danas u 90 godini.

Mesto gde će počivati zemni ostaci 45. poglavara u tronu Svetog Save je "ambulatorijum", prostorija iza oltara kripte.

Deo kripte u kom će biti sahranjen - ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor - u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja - okružuje oltar kripte, piše Blic.

Kripta, Hram Sveti Sava, Vračar, Beograd, vernici, moleban Crna Gora Foto: Tanjug/Anđelko Utješanović

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vreme patrijarha Irineja. Kamen od kojeg je započeta gradnja osveštan je davne 1939. godine vidi se u kripti. Sama kripta je namenjena grobnoj crkvi, a posvećena je svetom knezu Lazaru.

Kriptu Hrama Svetog Save prate razne priče. Među njima i one da su se tokom Drugog svetskog rata u njoj skrivali Beograđani od bombardovanja i da im je bila sigurno utočište. Potom i da je nemačka vojska u njoj držala cisterne sa gorivom.

Kripta - deo u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001. godine.

Video: Preminuo patrijarh srpski Irinej

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. novembar 2020 | 08:45

    VLADIKO VEČNA TI SLAVA. MOLI GOSPODA ZA NAS GREŠNE.

  • Aca

    20. novembar 2020 | 08:37

    Tuga jadni Irinej.Nek mu je vecna slava.

  • Marija

    20. novembar 2020 | 08:53

    Koliko vidim, na svakih 10 godina će nas zadesiti neka katastrofa, da li odlazak patrijarha u vreme epidemija opominje na nešto? Da li ih bog sklanja jer je svet suviše zao, da li nam je to znak da nam pomoći nema, da nam ni bog više nije od pomoći, da li su svetski moćnici jači i od više sile. Neka Vam je laka zemlja ova naša namučena srpska i da vam bog podari rajska naselja. Imala sam čast da me krsti Vaš učenik. Ako možete, čuvajte nas odozgo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA