≫ 

Lončar otkrio da li se na sednici Štaba govorilo o policijskom času: "Virus je ušao u porodicu"

Ministar zdravlja najavio i nove doze vakcina protiv sezonskog gripa

  • 24

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na današnjem uručenju opreme i sanitetskih vozila našoj zemlji od strane Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) govorio je o epidemiološkoj situaciji u zemlji i o jutros održanoj sednici Kriznog štaba.

On je rekao da se o uvođenju policijskog časa nije govorilo, postavljajući pitanje da li je neophodno da se uvede policijski čas da bi građani shvatili da moraju da prekinu kontakt.

- Danas nije bila tema da se uvede policijski čas. Ali jeste bila tema da se prekine kontakt - rekao je dodajući da policijski čas nije čarobno rešenje.

Rekao je i da su kapaciteti bolnica u Beogradu potpuno iskorišćeni.

- Od jutros smo otvorili celu pulmologiju i grudnu hirurgiju u Kliničkom centru. Pacijente sa grudne smo prebacili na kardiologiju, a sa pulmologije na Internu B. Sinoć smo doneli odluku i da ćemo Nišku banju pretvoriti u kovid. Takođe, bolnica u Leskovcu će biti spremna za prijem. Imamo dovoljno mesta u privremenim bolnicama u Nišu i Kragujevcu. Problem je u Beogradu - rekao je navodeći da je cilj da se svakom pacijentu omogući bolničko lečenje ukoliko mu je to potrebno, ali da je moguće da to ne bude u Beogradu.

U vezi sa eventualnim merama kazao je i da se situacija procenjuje na dnevnom nivou, te da je "virus ušao u porodicu".

Video: Lončar: Situacija se procenjuje na dnevnom nivou, virus je ušao u porodicu

- Situaciju procenjujemo na dnevnom nivou, bukvalno za sutradan. Zavisi od brojeva. Nalazimo se u fazi da je virus ušao u porodicu. To je velika razlika u odnosu na ono što je bilo u prethodnom periodu. Jedino kako ovo može da se spreči je prekid kontakta - kazao je dodajući da je mogućnost priključenja privatnih zdravstvenih ustanova kovid sistemu moguća i dobrodošla.

Ipak, napomenuo je i da to ne može biti učinjeno "na silu".

- Što se tiče privatnika ja molim sve da razumeju da ne postoji neko da se javio i da je imao želju da dođe da učestvuje u kovid sistemu, a da mu neko nije izašao u susret. To je njihova lična stvar. Svako je dobrodošao da se prijavi. Može i da bira u kom kovid sistemu želi da radi, nama je svaka pomoć dobrodošla. Ali nismo u toj fazi da nekim dekretom uslovljavamo privatnika da moraju da dođu u kovid sistem - kazao je.

Video: Evo kakvo je stanje po bolnicama: Pulmologija i grudna hirurgija KBC u kovid sistemu

Ujedno, rekao je da za sezonski grip ima dovoljno vakcina, iako je moguće da nisu tako preraspodeljene. Ujedno je najavio nove doze.

- Moram da kažem da sam proverio, imamo dovoljno vakcina za sezonski grip. Može da se desi da ih negde nema, ali možemo da ih preraspodelimo. Dobijamo preko 200.000 vakcina za sezonski grip.

Jednostavno smo već sada sigurni da će ovo potrajati. Apelujem da će moći da traje i ceo decembar, preporučujem da se vakcinišu. Nikad nismo imali takav obuhvat vakcinacije, već danas smo fa premašili za 30, 40 odsto - ocenio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    20. novembar 2020 | 13:11

    Kasnite sa merama! To je jedina istina! Mnogo ranije je sve moralo da se sprovede a ne da se igramo! Privid da je sve normalno ste vi napravili da sve radi normalno! Klinci po busevima ne nose maske roditelji sa decom ulaze u prodavnice bez maske...

  • Pixi10

    20. novembar 2020 | 13:28

    A da se sprovede anketa ko veruje u covid a ko ne? Tada ce biti jasnije, zbog lecenja kazem. Garantujem da 30% od trenutnih zarazenih koji leze u bolnici nije verovalo u covid. Lepo ako ne verujes, potpises da drzava nema obavezu da leci tebe i tri kolena unazad i onda si faca....p.s. svim zarazenima zelim brz oporavak!

  • Srbija

    20. novembar 2020 | 13:10

    Čini mi se gospodine Ministre da je virus ušo u Narod na prvom mestu psihički pa zdrastveno nemoj te terati narod da se leči i štiti preko maske nego preko lekova to je vaša dužnost i dužnost Vlade Srbije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA