≫ 

Vladika Arsenije: Nije bilo dana da patrijarh nije pomenuo Kosovo i Metohiju, i naš narod tamo

Vladika niški Arsenije je podsetio da je Irineja imao priliku da upozna na mestu njegovog vikara, na kojem je bio pune tri godine

  • 0

Vladika niški Arsenije rekao je danas da je vest o smrti patrijarha srpskog Irineja sve duboko potresla, a naročito narod Niške eparhije i Niša, koji su patrijarha najbolje poznavali i voleli jer je on 35 godina proveo na tronu niških episkopa.

On je istakao da je patrijarh srpski Irinej svojom mudrošću, staloženošću i smirenošću mnogo puta u teškim vremenima za narod i crkvu, "mudro vodio brod naše crkve".

- I u tim teškim momentima je brod srpske crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci - kazao je Arsenije .

Prema njegovim rečima, patrijarh srpski Irinej je tokom svog patrijarškog služenja naročito isticao svoju ljubav prema Kosovu i Metohiji.

- Nije bilo dana da nije pomenuo Kosovo i Metohiju i naš narod tamo, sa bolom i nadom da će se nešto nabolje promeniti - istakao je Arsenije.

On je naglasio da je posebno bio značajan doprinos patrijarha u obnovi Sabornog hrama u Nišu nakon požara 2001. godine, naglasivši da je njegovom zaslugom hram obnovljen za samo pet godina.

Vladika niški Arsenije je podsetio da je Irineja imao priliku da upozna na mestu njegovog vikara, na kojem je bio pune tri godine.

- Pamtiću ga kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu, koja je volela malog i običnog čoveka i koji je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onog koji je bio potišten i ucveljen - rekao je Arsenije.

Niš i Niška eparhija, dodao je, pamtiće ga kao čoveka plemenitog i požrtvovanog.

Video: Blaga narav, jaka reč: Ovako je govorio patrijarh Irinej

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA